Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Ilyen is van: arra kéri a kormány a Helsinkit, ne kérjen végrehajtást a jogerős, kormányra nézve kínos ítéletére, hanem várja meg, hogy a Kúria dönt a felülvizsgálatról. Amikor fordítva történt ugyanez, a kormány nem tett gesztust az általa sorosista álcivilnek tekintett szervezetnek.

Egyre elképesztőbb fordulatai vannak a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány közötti ügynek. A civileknek jogerős ítéletük van arról, hogy a kormánynak a kormany.hu-n főoldalon 30 napon át kint kell tartani egy bejegyzést, amely rögzíti tényt, hogy a 2017 őszi nemzeti konzultációban a kormány valótlanságot állított akkor, amikor leírta: a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Ez tehát nem igaz, de a kormány ahelyett, hogy kitette volna a számára nyilván óriási blamát jelentő szöveget, a Kúriához fordult felülvizsgálatért. A kormany.hu pedig továbbra is tele van migrációellenes, sorosozós posztokkal.

Ráadásul egy olyan, ideiglenes intézkedés irántikérelmet is benyújtott a kormány, hogy a felülvizsgálat lefolytatásáig ideiglenes intézkedésként ne kelljen kiraknia a szöveget. De ettől még a Helsinki kezdeményezhetné a bíróságnál (a határidők túllépése miatt) a jogerős ítélet végrehajtását - ebben az esetben két ellentétes szándék feszülne egymásnak, ami további jogi értelmezési vitát kavarna. Ezért a kormány ügyvédjei megkérték a Helsinkit, ugyan, legyen már olyan gáláns és nagyvonalú, hogy eltekint a végrehajtás kezdeményezésétől.

Kéri ezt az a kormány, amely minden volt a Helsinkivel és a kormánykritikus civilekkel, csak nagyvonalú és gáláns nem - például a kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas matricázással bélyegezte meg a szervezetet.

©

Ráadásul épp a nemzeti konzultáció idején, épp 2017 őszén ugyanez volt a helyzet, csak fordítva: akkor Helsinki kérte ideiglenes intézkedésként azt, hogy a bíróság ítéletéig függesszék fel a nemzeti konzultációt. A bíróság végül ezt ki is mondta, de csak akkor, amikor a nemzet konzultáció már egyébként is véget ért.

Ki lehet találni, hogy a kormány mit válaszolt: nem vonja vissza azokat, nem függszti fel a kampányt Soros és a civilek ellen.

Most viszont ő kéri a Helsinkit - amely pedig nem a kölcsönkenyér visszajár, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten alapon áll az ügyhöz. Hanem eltekint a végrehajtástól, és megvárja a Kúria döntését az ideiglenes intézkedés iráni kérelemről.

"Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá"

- áll a Helsinki hvg.hu-nak írt válaszlevelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben