szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogászok számításai szerint a kormánynak hétfőn már ki kellett volna tennie a kormany.hu-ra azt a bocsánatkérő nyilatkozatot, amelyben beismeri, hogy valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról. Önök szerint kitették?

"Egész Európában érvényesülnie kell a nép akaratának"; "Nagy V4-győzelem a migrációról szóló brüsszeli tárgyalásokon"; "A kormány számára jövőre is az ország biztonsága az első" – csak úgy sorjáznak a diadalittas címek, győzelmi jelentések a kormany.hu kormányzati oldalon. Egy dolgot nem találni: a kormányzati bocsánatkérést a Magyar Helsinki Bizottságtól, amiért megsértette a civil szervezet jó hírnévhez fűződő jogát.

A kormány a 2017. október 1-jén indult nemzeti konzultációban fogalmazott úgy: a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Ezt a mondatot a Helsinki megtámadta a bíróságon mint valótlanságot, és első- és másodfokon is megnyerte a pert. A Fővárosi Ítélőtábla a Miniszterelnöki Kabinetirodát kétmillió forint sérelmi díj megfizetésére kötelezte, azaz ennyi közpénzt juttatott a civileknek a kormány hangulatkeltése. Az ítélet arra is kötelezte a kormányt, hogy 30 napon át a kormany.hu nyitóoldalán tegye közzé a bocsánatkérő nyilatkozatot.

Az ítélet május 4-én született, a civilek úgy számoltak, hogy a kormánynak az írásos határozat kézhezvételétől július 1-ig volt ideje felkészülni, hétfőn, azaz 2-án már ki kell tennie mindenféle számítás szerint a bocsánatkérést. Ebben a következőnek is szerepelnie kell:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal is, hogy azt a valós tényt, miszerint a Helsinki Bizottság menedékkérők, menekültek jogvédelme érdekében is fellép, abban a hamis színben tüntette fel, hogy a törvénytelenségeket elkövetőket védi.

Nos, hétfő délben se híre, se hamva a bocsánatkérésnek.

Megkérdeztük a Kormányzati Tákékoztatási Központtól, miért nem teljesítette eddig a kormány az ítélőtábla által kiszabott jogerős kötelezettségét, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!