szerző:
hvg.hu

2,5 milliárd forint után futhat az állam, eddig 3 párt fizette vissza az állami támogatást.

Nem adja olcsón a Magyar Államkincstár az adatokat: a Transparency Internationalnak 5,4 millió forintot kellene fizetnie azért, hogy megkapja a listát pártok és egyéni jelöltek elszámolását és bizonylatmásolatát - írja az Index. A Transparency külön rákérdezett azokra a határozatokra is, amelyek a befizetési kötelezettséget írják elő.

Július elején azt a választ kapták, hogy elkezdik vizsgálni, kiadhatók-e az adatok, de mielőtt döntést hoz, közli, 5,4 milliót kell érte fizetni. A lap megkérdezte a Kincstártól, hogyan számolták ki ezt az összeget, de nem kaptak választ.

2,5 milliárd hiányzik

A választáson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt - ilyenkor kötelező visszafizetni az államtól kapott támogatást -, ám csak három párt fizetett, a Munkáspárt, a MIÉP és az Együtt. Utóbbi gyűjtést indított, úgy szedte össze a 150 millió döntő többségét. 13 párt tehát nem fizetett.

Az RTL Klub próbálta megszólaltatni az Összefogás Pártot, amely a 13-ból egyedüliként 2014 után újra indult, újra kapott pénzt, és, miután újra nem ért el egyszázalékos eredményt, újra nem fizette vissza. A kamu- vagy bizniszpártok nyomát az állam bottal ütheti: az Összefogás Párt megszűnt, elérhető képviselete nincs, elnöke, Szepessy Zsolt pedig nem nyilatkozott a tévének. A korábban a törvényes út betartását ígérő pártok okozta kár 2,5 milliárd forint. Kamupártokat és a rendszerüket a hvg.hu is leplezett le, a rendszer mégsem változott számottevően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!