szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakner Zoltán politológus, főszerkesztő keményen kritizálja az ellenzéket, és új formációkat keres. Az ellenzéki politizálásnak ki kell lépnie a NER politikai rendszeréből, le kell számolnia a meglévő pártok megkerülhetetlenségének mítoszával, és fel kell karolnia a helyi kezdeményezéseket. Új út lehet a demokrata polgármesterek szövetsége.

Nem nyújt az ellenzék valódi alternatívát, segíti a NER fennmaradását, nem lép ki a NER eszmei világából, ezért változtatásra van szükség, így foglalható össze Lakner Zoltán politológus, a 168 Óra főszerkesztőjének írása. Az ellenzéki politikának nincs nemzetközi horizontja, az Európa-idea ma semmit nem mond, az összefogás-mantra felmondása, és különböző verzióinak megpendítése álvita, csapda, beleragadtak a pártok. Nem zajlottak le bizonyos fordulatok, amelyek nélkül nincs esély a kormány leváltására. Sőt, azok buktak meg, mondja Lakner konkrét nevek említése nélkül, akik megpróbáltak változtatni a sikertelenségre ítélt kereteken – "A többieket is elutasították ugyan a választók, de ők egyszerűen nem mentek le a pályáról, folytatják, és még csak bocsánatot sem kérnek a kudarcokért".

Lakner szerint

  • át kell lépni a meglévő pártokon
  • át kell lépni bizonyos közéleti szereplőkön
  • a demokrácia híveinek meg kell őrizniük a pozícióikat minden áron
  • létrejöhetne egy demokrata polgármestereket tömörítő szövetség
  • közösséget kell építeni, fel kell karolni a lokális szerveződéseket
  • az ellenzék által foglyul ejtett tömegeknek ki kell szabadulniuk, mozdulniuk kell, hogy kikényszerítsék ezt az irányváltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!