szerző:
hvg.hu

Tucatnyi szervezet követeli, a kormány ebben az ügyben is legyen ugyanolyan határozott, mint az ukrán oktatási törvény ügyében, és álljon ki az üldöztetést elszenvedő ukrajnai magyar romákért.

Több tucat szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Szijjártó Péter külügyminisztertől azt követelik, lépjen fel ugyanolyan határozottan a kárpátaljai magyar romákat ért atrocitások ellen, mint ahogy az ukrán kormány oktatási törvénye ellen is fellép. A helyi romákat egyre-másra támadják meg szélsőségesek, a pogromoknak már halálos áldozata is van, a 24 éves Papp Dávidot megölték, de több magyart kellett szúrt sebekkel kórházba vinni, köztük egy 10 éves fiút. A romák a rendőri intézkedés ellenére félnek, és érzik a fenyegetettséget.

Ráadásul idén van a rasszista, romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok tizedik évfordulója, ami miatt megint csak különösen fontos lenne, hogy a kormány kiálljon a sértettek mellett. "Kövessen el mindent, hogy Magyarországon hasonló cselekedetek ne fordulhassanak elő, valamint a diplomácia eszközével érje el, hogy Ukrajna állítsa meg a kárpátaljai magyarokat is sújtó rasszista erőszakhullámot, a tettesek és felbujtóik pedig méltó büntetésben részesüljenek” áll a nyílt levélben.

Ezért a civilek csütörtök 16 órára szolidaritási demonstrációt szerveznek a fővárosi Bem térre a Bem-szoborhoz, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!