Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem jött be a Fidesz számítása Balmazújvárosban: a helyiek nem a kormánypárt által támogatott független jelöltet választották meg polgármesternek. Pedig a végül győztes Hegedűs Péternek elég erős ellenszélben kellett kampányolni, többek közt Tiba István fideszes parlamenti képviselő és Kósa Lajos is igyekezett lebeszélni róla az embereket. Hegedűs azt mondja, ha akadályozzák a munkáját, nem lesz rest kikapni a csontvázakat a szekrényből.

Balmazújvároson megtörtént az, ami legutóbb Hódmezővásárhelyen, s amire itt is kevesen számítottak: Hegedűs Péter független jelölt nyerte a polgármester-választást, legyőzve többek közt a Fidesz által támogatott, fiatal, a politikában járatlan Nagy Tamást. A helyi Fidesz még a 12 éve alpolgármester Koroknai Imre ellenében is bizalmat szavazott Nagynak, ám maga a város nem, nekik inkább Hegedűs kell. (A városvezetői poszt Veres Margit előző polgármester börtönbüntetése miatt üresedett meg.)

Mit vártak maguk Hegedűsék? Az új polgármester azt mondta a hvg.hu-nak, tisztes helytállásban bíztak, ami szoros eredményt jelentett volna, bár talán vereséget. Nem lehetett tudni, mi lesz, nem volt idő közvélemény-kutatást végezni. És hát Tiba István fideszes országgyűlési képviselő vezetésével a hatalom sok mindent bevetett – ezekről ebben a cikkben olvashat bővebben –, az ajándék fürdőjegytől a közmunkások kreatív bevetésén és riogatásán át, a város lakóinak megfenyegetéséig a fejlődés leállásával.

Országos hatalmi médiakampány nem volt, egyedül a Pesti Srácok próbálta meg Hegedűst besározni, amiért a független jelölt feljelentést is tett rágalmazásért. A "szokásos" fideszes eljárás volt Hegedűs szerint: a választás előtt egy nappal bedobni valamit, amire nincs lehetőség reagálni, aztán jön egy helyreigazítási per minimális kártérítéssel.

©

Nagy Tamással, Tibával Hegedűs még nem találkozott, nem beszélt, de a városi képviselő-testületből már többen gratuláltak, a fideszes oldalról is (a 11 fős testületben nyolc fideszes, két jobbikos és egy független jelölt van). Mire számíthat a város? Nem lesz boszorkányüldözés, mondja Hegedűs, nem fordítja energiáit olyan ügyekre, mint amit például Tiba István kezdett még polgármesterként az őt megelőző, SZDSZ-es polgármester ellen, ami aztán hét év után zéró eredménnyel zárult le. De ha a napi munka során olyan ügyekre bukkannak, amelyek akadályt vagy problémát jelentenek, azaz megjelennek a csontvázak a szekrényben, akár büntetőfeljelentés is elképzelhető.

Hegedűs azt állítja, a maga részéről együtt fog működni mindenkivel, akivel kell. Még akkor is, ha korábban Kósa Lajos fideszes politikus mondta többször, hogy úgy hallotta, a nem Fidesz-támogatott jelöltek nem akarnak együtt dolgozni senkivel, ha nyernek. Hegedűs erre garanciát is adott egy utcafórumon, ahol a Balmaz Tv is jelen volt – később ezt a mondatát kivágták a tudósításból.

Kósa Lajos és Tiba István korábbi sajtótájékoztatóján arról is szó esett, hogy egy nem fideszes polgármester megválasztásával Balmazújváros a BMW-gyár miatt is súlyos hibát vétene, bár ezt Hegedűs állítása szerint nem értette, de ígéri, személyesen ír majd a bajoroknak, hogy miatta ne vigyék el a gyárat...

Az ő koncepciójában Balmazújváros szerethető, nyugodt elővárosa lenne Debrecennek, egyetemi kollégiummal, szórakoztató centrummal, jó közlekedéssel. Ebbe a képbe robbant bele a BMW-gyár épülésének híre. Ezzel kapcsolatban is át kell gondolni dolgokat, a kecskeméti Mercedes-gyár tanulságait is meg kell nézni. Hiány van például szakképzett munkaerőből, így a gyár négy év múlva várható megnyitására már most készülni kell képzésekkel, mert ha a munkaerő a mezőgazdaságból majd átáramlik a gyárba, a térség agráriuma ott áll majd megfürödve.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, akivel a kampány során is egyeztetett, Hegedűs hétfő reggel beszélt. Az együttműködés folytatódik a városvezetési területen is, mondta Hegedűs, aki szerint ez teljesen normális – és fontos is – két független polgármester esetében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

Feltölti a raktárait egy brit áruházlánc, nehogy kifogyjon a készlet a Brexit miatt

Feltölti a raktárait egy brit áruházlánc, nehogy kifogyjon a készlet a Brexit miatt

Visszaveszi legfontosabb elismerését Mianmar vezetőjétől az Amnesty International

Visszaveszi legfontosabb elismerését Mianmar vezetőjétől az Amnesty International

Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

95 évesen is őrzi titkát a veterán kódfejtő, aki segített megfejteni a náci kódokat

95 évesen is őrzi titkát a veterán kódfejtő, aki segített megfejteni a náci kódokat