szerző:
hvg.hu

Nem tervezték a képzés megszüntetését, de tudomásul veszik és tiszteletben tartják a fenntartó döntését – egy múlt heti közlemény szerint még ez volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) álláspontja arról, hogy az Emmi és az igazságügyi tárca a társadalmi nemek mesterszak megszüntetését tervezi.

Néhány nappal később viszont úgy tűnik, az egyetemnek árnyaltabb az álláspontja. A legfrissebb közleményükben azt írják, a kormányzati szervektől nem kaptak közvetlen megkeresést a szak megszüntetésével kapcsolatban, a rendelettervezetről a Magyar Rektori Konferencia közvetítésével szereztek tudomást, a fenntartó az MRK-n keresztül kérte be a magyar felsőoktatási intézmények álláspontját a tervezett rendeleti szabályozásról.

Az ELTE a rendelkezésre álló véleményezési határidőn – azaz 24 órán – belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. Ebben az Egyetem határozottan és egyértelműen kifejtette egyet nem értését a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak rendeleti megszüntetésével kapcsolatban – írják a közleményükben.

Az ELTE többek között kifogásolta, hogy az előterjesztés nem tartalmaz indokolást a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetésére, és az észrevételeiben szakmai egyeztetést kezdeményezett a megszüntetni tervezett szak tartalmáról. Az ELTE „egyértelműen és kifejezetten rögzítette, hogy szakmailag indokolatlannak tartja, hogy szakmai egyeztetés nélkül egy olyan, az összes szakmai szűrőn megfelelt mesterszak kerülne megszüntetésre, amely hosszú távon biztosíthatja olyan szakemberek utánpótlását, akik a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdésével, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkoznak”. Ezért is megneveztek olyan szakmai témaköröket, amelyek „nem hogy feleslegesek, hanem a magyar társadalom égető problémáira mutatnak rá, és amelyek megoldásában a kormányzat is kinyilvánította aktív részvételi szándékát”. Ilyenek a gyes és a gyed, társadalmak elöregedése miatt fellépő gondoskodási krízis hatása a nőkre, a nők és férfiak jövedelme közti különbség, vagy a halandósági mutatók nemek szerinti eltérései.

Mivel azonban a fenntartó minisztériumnak jogában áll a képzési portfólió megváltoztatása, beleértve egyes szakok indításának megakadályozása, az ELTE tudomásul veszi a döntést, ugyanakkor fontosnak tartaná a témakörrel kapcsolatos szakmai és társadalmi vita előzetes lefolytatását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szezonja van

Szezonja van

Rendőrök lepték el a XVII. kerületi Jysk környékét, késő estig helyszíneltek

Rendőrök lepték el a XVII. kerületi Jysk környékét, késő estig helyszíneltek

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget

Tordai Bence a Parlamentben: CÖFCÖFCÖFCÖFCÖF – videó

Tordai Bence a Parlamentben: CÖFCÖFCÖFCÖFCÖF – videó

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta