szerző:
hvg.hu

Így aztán képezni sem kell, sima ügy.

Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell

– mondta az atv.hu kérdésére Semjén Zsolt, aki egyenesen képtelenségnek nevezte magát a „társadalmi nem” definíciót is. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanis vannak dolgok, amelyek egész egyszerűen biológiailag determináltak, ilyen a nem kérdése is: az hogy valaki nő vagy férfi, egy biológiai tény. Semjén szerint ezért a társadalmi nem éppoly képtelenség, mint ha valaki „társadalmi korról” beszélne. Azaz mintha egy középkorú valaki „szabad akaratából eldönti, hogy most ő 5 éves, és óvodába akar menni, vagy hogy 90 éves, és a nyugdíjbiztosítótól nyugdíjat szeretne”.

Semjén Zsolt meggyőződése, hogy a gender nem tudomány, hanem ideológia, így semmi értelme az egyetemi képzésnek. Arról nem is beszélve, hogy nulla irányában a piaci kereslet.

Semjén ezzel az Emberi Erőforrások Minisztériumának az érvelését mondja vissza. Az Emmi a hvg.hu kérdésére, hogy miért szüntetik meg a társadalmi nemek tanulmánya képzést, azt az indoklást adta, hogy az ezen a mesterszakon végzettek iránti igény nem mutatható ki a magyar munkaerőpiacon, illetve a szak „gazdasági szempontból nem racionális, így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

Sok mindenki ezzel nem ért egyet, a genderkutatások betiltásával összefüggő cikkeinket itt olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: A dzsenderrendelet értelme

A dzsenderkutatás társadalomtudományi szak, ám a vele kapcsolatos ellenérzések a feminizmussal és a „Gay Liberation”-nal szembeni ellenszenvekből származnak.