szerző:
hvg.hu

Hatósági vizsgálat miatt rendelte el a 2B terminál és környékének lezárást a katasztrófavédelem. A lezárást valamivel háromnegyed 11 előtt feloldották, néhány induló járatnál késés várható. A katasztrófavédelem szerint egészségre ártalmas anyag nem került a környezetbe.

Lezárta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját, a reptér ezen részét kiürítették, az ide vezető utakon sem lehet közlekedni. A lezárás miatt jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben – olvasható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér honlapján és Facebook-oldalán. "Kérjük, figyelje a járatinformációt, a helyszínen pedig tájékozódjon a rendőrség és a repülőtér munkatársaitól!" – írták.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a hvg.hu-nak elmondta: 4-5 járat indulásában várható késés, a terminálra érkező járatok pedig leszállhatnak ugyan, ám várakozniuk kell a kifutópályán. A 2B terminálon ugyanis jelenleg nincs útlevél-ellenőrzés, így nincs, aki a schengeni övezeten kívülről érkezettek úti okmányát ellenőrizze.

A kommunikációs igazgató arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy a lezárás meddig tarthat. A reptér 22:40 perckor közölte, hogy feloldották a lezárást, de azt kérték az utasoktól, hogy figyeljék a tájékoztatást.

Kerestük a katasztrófavédelmet, későbbre ígértek tájékoztatást. Azóta az MTI-nek elmondták, a vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe, ezért nem indokolt a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban.

Úgy tudjuk, az ott ragadtak nem kapnak tájékoztatást arról, mi történt és mi várható, az emberek az internetről próbálnak információhoz jutni. A repteret üzemeltető cég Facebook-posztja alatt kommentelők is megjegyzik, hogy nem elég a nyári csúcsforgalom, még Sziget fesztivál látogatói közül is sokan most távoznának.

©

A Blikk úgy tudja, több mentőegység is kivonult a repülőtérre, mert egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg. A lap szerint három ember érintkezhetett a tartállyal, amely irídium izotópot tartalmazott.

A kordont hétszáz méter sugarú körben húzták fel.

A Zoom.hu azt írja, a Turkish Airlines járatán szállíthatták a megsérült tartályt. Úgy tudják, az isztambuli járatról lehet szó, amely 20:05 perckor leszállt, de azóta a kifutópályán tartózkodik.

Az AIRportal azt írta, a virtuális radarok adatai szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei 19 óra 46 perckor vonultak a 2B terminálhoz, a 31-es állóhely környékére. Abban az időpontban Turkish Airlines TC-JVE lajstromjelű, Boeing 737-8F2 típusú repülőgépe készülődött indulásra a 31-es állóhelytől, valamint az Aeroflot VP-BIY lajstromjelű Airbus A320-214 típusú repülőgépe érkezett a 32-es állóhelyre.

A Zoom szerint az anyagot az Országos Sugárbiológiai Intézetbe szállították, be is volt jelentve, a lepakolásnál azonban a repülőtér munkatársai arra figyeltek fel, hogy a tartálya nagyon átmelegedett. A mérések szerint először 42, majd 45 Celsius-fokot mutatott, később – egyelőre nem tudni, miért – visszahűlt 35 fokra. Este 10 órakor a mérési adatok szerint még nem tudták megállapítani, hogy történt-e bármilyen sugárzás.

Mi az az irídium izotóp és miért veszélyes?
2012-ben lapunk is beszámolt arról, hogy egy irídium izotópot szállító kisteherautó ütközött vonattal Ceglédnél. Az eset után az Origónak Sáfrány Géza, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) főigazgatója (ma az Országos Közegészségügyi Intézet Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának vezetője) azt mondta, az iridium 192-es izotópot egészségügyi célokra és ipari célokra is felhasználhatják. Akkor a beszámolóban hivatkoztak az Amerikai Járványügyi Központra (CDC), mely szerint az iridium-192 izotópot egyebek között a gyógyászatban használják a rákos megbetegedések egyes fajtáinak gyógyítására. A gamma-sugárzást kibocsátó, fényes, ezüstszínű fémet mesterségesen, nukleáris reaktorokban állítják elő a nem radioaktív irídiumból. Az iparban bizonyos mérőeszközökben szolgál sugárforrásként az iridium ezen radiokatív izotópja (például hegesztések ellenőrzéséhez).

A CDC szerint a szabadba kerülve a sugárzó anyag veszélyes lehet az emberre, mivel magas gamma-sugárzása rákkeltő hatású. Az Ir-192 izotóppal való érintkezés a CDC adatai szerint égési sérüléseket, akkut sugárbetegséget és halált is okozhat. Ezt a sugárzó izotópot az USA-ban azért is számon tartják, mert ebből a fajta sugárzó anyagból tűnt el a legtöbb fel nem tárt körülmények között, ezért az amerikai hatóságok szerint alkalmas arra, hogy terroristák esetleg sugárzó, úgynevezett piszkos bombákat készítsenek belőle.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!