szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar állam szeretné elérni, hogy a Kúria törölje a Politikatörténeti Intézet használati jogát, s kötelezze az intézetet, hogy az egykori igazságügyi palota Alkotmány utcai szárnyépületét adja át az államnak.

A Magyar Idők arról ír, hogy az állam benyújtotta felülvizsgálati kérelmét a hajdani Magyar Királyi Kúria Kossuth téri épületének visszaszerzése ügyében. A lap szerint a rendszerváltást követő egyik legnagyobb vagyonjogi per kerülhet terítékre a közeljövőben az igazságszolgáltatás legfelső fórumán, ugyanakkor a tárgyalást még nem tűzték ki.

A kérelmet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyújtotat be két alperes, az MSZP és a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (PTI) ellen, a vita tárgya pedig az, hogy jogosan használja-e a PTI mint kutatóhely a Parlament szomszédságában elhelyezkedő, mintegy 15 ezer négyzetméteres palota harmadát, az Alkotmány utcai részt. A szomszédban működő Néprajzi Múzeum már bezárt, összecsomagol és elköltözik majd a Kossuth térről a Városligetben épülő új székházába.

A vagyonkezelő a lappal közölte, a magyar állam álláspontja alapvetően az, hogy érvénytelen az a megállapodás, amellyel az intézet 1990-ben megkapta az MSZP-től az Alkotmány utcai épületrész használati jogát, ugyanis – ahogy írják – a Magyar Szocialista Párt e jog szempontjából nem jogutódja az MSZMP Központi Bizottságának.

A vita nem most kezdődött, már hat éve tart, a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója, Földes György a kormánypárti Magyar Időknek azt mondta, szerintük jogosan használják az épületrészt. Szerződésekkel megszerzett használati joguk átadásáért egyébként akár pénzt és épületet, akár pedig pénzt is elfogadnának az államtól, ám az ügyvezető az összeg nagyságát nem árulta el.

Arra a felvetésre, hogy az igazságügyi palota fekvése és kivételes jellege miatt ez akár milliárdos tétel is lehetne, úgy válaszolt: „Ezt maga mondta.” Földes közölte: már az is sérelmes, hogy míg kutatóműhelyük korábban rendszeresen kapott állami támogatást, most ebben sem részesül.

Az épületbe nagy valószínűséggel éppen azt a Kúriát költöztetik majd, amelyik most dönthet az irodák sorsáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

5 hely, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon

5 hely, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon