szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azokat, akiknek kérelmét az új jogszabály életbe lépése után utasították el, az idegenrendészeti részlegen helyezik el, ételt csak a gyerekek kapnak.

Új módszerrel próbálja távozásra bírni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azokat a menekülttáborban élőket, akiknek kérelmét első fokon elutasították. Azok, akik már elmúltak 18 évesek, egyszerűen nem kapnak enni - írja az Index.

Július elején életbe lépett a menekültügyi szabályozás egy új eleme: ennek értelmében a hatóság rögtön elutasítja a menedékkérelmet, ha az illető, mielőtt Magyarországra érkezett volna, biztonságos tranzitországon haladt át. A jogszabályváltozás után, július első tíz napjában a Helsinki Bizottság információi szerint a menekültügyi hivatal egyáltalán nem fogadott be menedékkérelmeket, a kérelmezők Szerbiában várakoztak. Július 10-én ismét megnyitották a tranzitzónát, de mivel Magyarország Szerbiát – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben – biztonságos országnak tekinti, a kérelmeket ezen az alapon elutasították.

A Helsinki Bizottság két afgán menekült család ügyét karolta fel, ők azt tapasztalták, hogy az új okra hivatkozva a hatóságok az első fokú elutasítás után azonnal idegenrendészeti hatáskörben kezdtek intézkedni, a tranzitzónában pedig egy direkt erre a célra kialakított részlegben helyezték el őket. A hivatal pedig úgy értelmezi az idegenrendészeti szekció fogalmát, hogy aki itt tartózkodik, úgyis ki lesz toloncolva, ezért nekik nem kötelesek ellátást biztosítani. Enni csak a gyerekeknek és egy nőnek adtak, aki épp szoptat.

A bánásmód miatt a Helsinki Bizottság a napokban intézkedést kért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, amely még aznap este kötelezte a hatóságokat, hogy adjanak enni a menekülteknek – ám a testület is csak a Helsinki Bizottság két ügyfelére vonatkoztatta az utasítást. A szervezet ezért most azt kérte a testülettől, hogy kötelezzék arra a menekültügyi hivatalt, hogy a trazitzónában mindenki kapjon enni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Kult

Katartikus élmény végignézni, milyen nehéz Orbán Magyarországán kiskorú menekültnek lenni

Megrendítő erejű dokumentumfilmben ismerkedhetünk meg egy Magyarországon élő szomáliai lány küzdelmeivel. Küzd azért, hogy itt élhessen, de ez nem olyan egyszerű, főleg úgy, hogy magánéleti vívódásai mellett a magyar állam sem igazán segíti. A menekültügyi infrastruktúra mellett kicsit beleláthatunk az oktatási és szociálpolitikai rendszerek nyomorúságába is.

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában