szerző:
hvg.hu

Azokat, akiknek kérelmét az új jogszabály életbe lépése után utasították el, az idegenrendészeti részlegen helyezik el, ételt csak a gyerekek kapnak.

Új módszerrel próbálja távozásra bírni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azokat a menekülttáborban élőket, akiknek kérelmét első fokon elutasították. Azok, akik már elmúltak 18 évesek, egyszerűen nem kapnak enni - írja az Index.

Július elején életbe lépett a menekültügyi szabályozás egy új eleme: ennek értelmében a hatóság rögtön elutasítja a menedékkérelmet, ha az illető, mielőtt Magyarországra érkezett volna, biztonságos tranzitországon haladt át. A jogszabályváltozás után, július első tíz napjában a Helsinki Bizottság információi szerint a menekültügyi hivatal egyáltalán nem fogadott be menedékkérelmeket, a kérelmezők Szerbiában várakoztak. Július 10-én ismét megnyitották a tranzitzónát, de mivel Magyarország Szerbiát – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben – biztonságos országnak tekinti, a kérelmeket ezen az alapon elutasították.

A Helsinki Bizottság két afgán menekült család ügyét karolta fel, ők azt tapasztalták, hogy az új okra hivatkozva a hatóságok az első fokú elutasítás után azonnal idegenrendészeti hatáskörben kezdtek intézkedni, a tranzitzónában pedig egy direkt erre a célra kialakított részlegben helyezték el őket. A hivatal pedig úgy értelmezi az idegenrendészeti szekció fogalmát, hogy aki itt tartózkodik, úgyis ki lesz toloncolva, ezért nekik nem kötelesek ellátást biztosítani. Enni csak a gyerekeknek és egy nőnek adtak, aki épp szoptat.

A bánásmód miatt a Helsinki Bizottság a napokban intézkedést kért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, amely még aznap este kötelezte a hatóságokat, hogy adjanak enni a menekülteknek – ám a testület is csak a Helsinki Bizottság két ügyfelére vonatkoztatta az utasítást. A szervezet ezért most azt kérte a testülettől, hogy kötelezzék arra a menekültügyi hivatalt, hogy a trazitzónában mindenki kapjon enni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Kult

Katartikus élmény végignézni, milyen nehéz Orbán Magyarországán kiskorú menekültnek lenni

Megrendítő erejű dokumentumfilmben ismerkedhetünk meg egy Magyarországon élő szomáliai lány küzdelmeivel. Küzd azért, hogy itt élhessen, de ez nem olyan egyszerű, főleg úgy, hogy magánéleti vívódásai mellett a magyar állam sem igazán segíti. A menekültügyi infrastruktúra mellett kicsit beleláthatunk az oktatási és szociálpolitikai rendszerek nyomorúságába is.

Van egy kevesek által ismert funkció a Windowsban: ha bekapcsolja, sokkal jobb lesz a gép hangja

Van egy kevesek által ismert funkció a Windowsban: ha bekapcsolja, sokkal jobb lesz a gép hangja

Csak a börtön webshopján rendelve kaphatnak ételt hozzátartozóiktól a rabok

Csak a börtön webshopján rendelve kaphatnak ételt hozzátartozóiktól a rabok

Elton John a főszereplő a karácsonyi reklámban, amit mindenki várt – videó

Elton John a főszereplő a karácsonyi reklámban, amit mindenki várt – videó

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek

Sorsnap

Sorsnap

Kétmilliárd fölé ugrott az állami támogatás a hatvani sportcsarnokra

Kétmilliárd fölé ugrott az állami támogatás a hatvani sportcsarnokra