szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy friss elemzés szerint már a 15 éven felüli lakosság csaknem fele egyedülálló. Itt lenne az ideje a családok mellett a magányosok problémáival is foglalkozni.

Az egyedülállók számának megnövekedéséhez a családalapítás kitolódása is hozzájárult.

Mára elterjedtté vált, hogy húszas éveikben a fiatalok egyetemre-főiskolára járnak, aztán karriert építenek, s csak akkor alapítanak családot, vállalnak gyermeket, amikor ehhez az anyagi háttér is meglesz – magyarázza a kutató.

Így amíg néhány évtizede a húszas, most jellemzően a harmincas éveik elején vállalnak gyereket a párok, ez pedig természetszerűleg a megszületett gyermekek számára is kihat. Sokszor addig halogatják a döntést, amíg felbomlik a kapcsolat, és idősebben már nehezebb új tartós párkapcsolatot kialakítani, így pedig elmaradhat a gyermekszületés is. Kilépni is könnyebb már egy rossz párkapcsolatból, emiatt a környezet megvetésével sem kell számolni – ez is hozzájárul az egyedülállók számának növekedéséhez.

A helyzet mindenképpen súlyos: a 35–39 éves férfiak 41, a nők 25 százalékának nincs gyereke.

További részletek a friss HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!