szerző:
Tóth Richárd

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott pénteken az Országgyűlés. De a Fidesz és a KDNP képviselői nem mentek el, így néhány ellenzéki felszólalást követően határozatképtelenségbe fulladt a nap a parlamenti patkóban.

A tanácskozás 10 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Ha a Ház határozatképes lett volna és elfogadják a tervezett napirendet, két, jobbikos és LMP-s képviselők által benyújtott javaslatról tárgyalhattak volna:

az egyik az ápolási díj emeléséről szól, a másik a devizahitel-károsultak segítését célozta volna.

A napirendi javaslatban a két előterjesztés megtárgyalása mellett interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is szerepelnek. (Ez utóbbi esetben néhány kormánypárti politikus kénytelen lesz bemenni.) A rendkívüli ülés összehívásáról szóló kezdeményezést jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők írták alá.

Latorcai János (KDNP) levezető köszöntötte az egybegyűlteket, akik csak és kizárólag ellenzéki politikusok, a Fidesz és a KDNP nem ment el a rendkívüli ülésre.

Első napirend előtti felszólalóként a jobbikos Varga-Damm Andrea kapott szót, megjegyezte, a téma annyira lehet fontos a kormánypártoknak, hogy üres padsorokat lát maga előtt. Idézte Orbán Viktor korábbi szavait, amikor még kiállt az elesettek mellett, valamint a KDNP alapító céljait, hasonló céllal.

Az nem lehet, hogy egy ilyen kérdésben csendben maradnak.

A kormány arról tájékoztatta Latorcait, nem kívánnak válaszolni az elhangzottakra.

©

Szabó Tímea azzal kezdte felszólalását, „nézzünk körül, ez a Fidesz-KDNP ma”, biztos luxusnyaralásaikat töltik a kormánypárti politikusok, magasról tesznek az ápoltakra, devizahitelesekre. A Párbeszéd politikusa szerint az a kormány nem lehet kereszténydemokrata, amelynek a regnálása alatt folyamatosak a kilakoltatások.

„Havi ötmillió forint a semmirekellő minisztereknek a fizetése, miközben az otthonápolást végzik alig kapnak valamennyit” – mondta Szabó, amivel Bártfai-Mager Andrea és Süli János fizetésnövekedésére utalt.

Az LMP-ből Csárdi Antal szólalt fel, ő sokáig reménykedett, hogy határozatképes lesz a Ház, de nemcsak a padsorok, a miniszteri bársonyszékek is üresek.

A rászorulók láthatatlanok a kormányzat számára, 2018-ban, a családok évében.

Párttársa, Szél Bernadett fotón mutatta meg, mennyi fideszes van benn. Nulla.

A DK-s Arató Gergely is napirend előtt emelkedett szólásra, azt mondta, azért hívták össze a rendkívüli ülést, hogy megmutassák, milyen állapotban van az ország. Azt mondta, az ápolási díj ma annyi, amennyit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt megkeres.

Ez szégyen, ez az ország elárulása. A Fideszt csak a saját zsebének megtömése érdekli, ezért előbb vagy utóbb felelni fognak – fogalmazott.

Az MSZP-ből Tóth Bertalan szólalt fel, augusztus 20-a elé Szent István intelmeiből idéz, címzi a kormánypárt politikusainak. „Semmi sem emel fel, csakis az alázat. Semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.” Az MSZP egy igazságos Magyarországért fog küzdeni – zárta szavait.

A napirend előtti felszólalásokat követően Latorcai megállapította, 161 képviselő nem szavazta meg a napirendet, 38 igen – ellenzéki politikusok –, de így is határozatképtelen lett az összehívott esemény, a levezető elnök bezárta a rendkívüli ülést.

A kormánypárti politikus nyaralnak tovább, az ellenzéki politikusok az ülésteremből egyből mentek sajtótájékoztatót tartani.

Megszólalt a minisztérium

Hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezése, mivel a baloldalnak egyértelmű a felelőssége a devizahitelezési válság kialakulásában – közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizakárosultakat – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a kormány számos intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítésére, a forintosítással sikerült lezárni a devizahitelek korszakát.

A bankoknak el kellett számolniuk a devizahiteles ügyfelekkel a tisztességtelen árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. A banki elszámoltatással mintegy 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, így összesen ezermilliárd forintnyi tehertől szabadultak meg a családok – írták.

A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjanak a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. Elkötelezettek az ápolási díj emelésében, ezért széles körű párbeszédet indítottak. Több szakmai és érdekképviseleti szervezet véleményét is meghallgatták, így az emelésekről vonatkozó döntés az ősz folyamán megszülethet – ismertették.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány az alap és az emelt összegű ápolási díjat is megemelte. Emellett új kategóriát – kiemelt ápolási díjat – vezetett be annak érdekében, hogy a legsúlyosabb egészségi állapotban lévő hozzátartozójukat ápolók magasabb összegű támogatáshoz jussanak.

A rendkívüli ülés összehívásáról szóló kezdeményezést jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők írták alá. A tanácskozás 10 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Ha a Ház határozatképes lesz, és elfogadja a tervezett napirendet, két ellenzéki javaslatról tárgyalhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!