szerző:
hvg.hu

A Demokrata főszerkesztőjének publikálási jogait néhány napra vonta meg a közösségi oldal. Bencsik szerint a szólásszabadság durva korlátozásáról van szó.

Két, egymást követő alkalommal is letiltotta a Facebook a Demokrata főszerkesztőjét, Bencsik Andrást - írja az Origo, amelynek maga Bencsik számolt be a történtekről.

Az első tiltás még augusztus 13-án történt, mint kiderült, azért, mert a Facebooknak nem tetszett Bencsik egyik bejegyzése, így megvonták tőle a tartalommegosztás jogát. Az nem derült ki, milyen bejegyzésről volt pontosan szó, illetve a tartalom típusa sem ismert.

Ez a tiltás három napig szólt, azaz augusztus 17-én lejárt, de Bencsik András ma ismét azzal szembesült, hogy a Facebook újból megvonta tőle a publikálás lehetőségét. Az újabb tiltásról a főszerkesztő állítása szerint nem kapott értesítést, és információja sincs arról, mi nem tetszhetett a közösségi oldalnak, amikor több nap után ismét megpróbált valamit közzétenni az oldalán.

Bencsik állítólag írni akart a Facebooknak, hogy megkérdezze, miért tiltották le megint, de állítása szerint az üzenetét nem tudta elküldeni. Az újságíró az Origo kérdésére azt mondta, meglepte a Facebook újabb döntése, és a közösségi oldal szerinte már a saját szabályait sem tartja be, mivel durván cenzúrázza a másként gondolkodók szólás- és véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát.

Bencsik mindenkit megnyugtatott, mint mondta,

nem tervez ellenlépéseket a Facebook ellen, mert úgy érzi, hogy hiába lenne ehhez joga, nincsenek meg a megfelelő eszközei.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!