szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olyan "vendégházat" mutattunk már be, amelynek kialakítására fideszes képviselők vagy a kormánypártokhoz közeli településvezetők vagy rokonaik kaptak uniós támogatást, de vendégeket sosem fogadtak bennük. Az Index most egy újabb ilyen ingatlanról ír.

A somoskőújfalui ház felújítására Salgótarján volt fideszes alpolgármestere, Fenyvesi Gábor kapott 7,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást még azelőtt, hogy távozott volna tisztségéből. Egy családi ingatlant újított fel, amelynek kivitelezése a porta kerítésére kitett információs tábla szerint 2014. december 31. volt.

Vádat emeltek a vadászházas fideszes polgármester ellen

Az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az izsáki vadászház ügyében Mondok József (Fidesz-KDNP), a település polgármestere ellen.

A lap tavaly már kereste Fenyvesit, mivel a vendégházát sehol sem lehetett megtalálni: a somoskőújfalui szálláshelyek között nincs nyoma, az interneten sehol sem bukkantak rá, de még a házon sincsen semmilyen jelzés, amely azt mutatná, hogy várják az érdeklődőket. Akkor a volt polgármester azt mondta nekik, hogy "felázott a ház", de idén tavasszal már tényleg beindítják a működését.

A helyiek szerint azonban továbbra sem funkcionál vendégházként az ingatlan, a Tarjáni Fészek Facebook-csoport korábban azt írta, a turisztikai főszezonban sem lehetett sehogyan megtalálni a szálláshelyet.

Az Index megjegyezte: ha igaz, amit a házra kitett tábla hirdet, és a kivitelezés befejeződött 2014 végén, akkor már csak jövő év végéig kell kihúznia a volt alpolgármesternek, hogy ne is nagyon akarjon ott megszállni semmilyen vendég. Az uniós pályázatok jellemzője ugyanis az volt, hogy az elnyert pénzből felújított vagy felépített házat öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, ha az letelt, a pályázóé lesz az épület, és nem köteles tovább fenntartani a funkcióját.

(Nyitóképünk: Facebook / Tarjáni Fészek)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Gyanús vendégházak uniós pénzből? A kormány szerint minden rendben

Két olyan helyen is mindent rendben talált a hivatalos ellenőrzés, ahol felvetődött a gyanú, hogy tízmilliókkal támogatott szálláshelyre fideszes politikus vagy annak rokona költözött be. Legalábbis évekkel ezelőtt nem volt szabálytalanság az agárminiszter szerint, de az egyik turisztikai beruházást azért a jövőben még vizsgálják.