szerző:
hvg.hu

Indoklást egyik esetben sem írtak.

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyből kiderült az is, hogy július 31-ig összesen nyolc esetben döntött a köztársasági elnök magyar állampolgárság visszavonásáról.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által ellenjegyzett határozatok egyikében sem szerepel indoklás, csak az érintett neve, illetve születési adata olvasható ki, továbbá, hogy a döntést az Alaptörvény 9. cikk (4)  bekezdés i)  pontja, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére hozta meg az államfő.

Mivel hivatalos indoklás nincs az állampolgárság visszavonásáról, csupán tippelni lehetett, mivel szolgált rá arra a nyolc érintett. A vonatkozó törvény kimondja: „a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

Az állampolgárságuktól most megfosztottak között többségében 1966-67 és 1975-76-os születésű emberekről van szó, illetve van köztük egy 1992-ben született nő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!