szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mégis van pedagógushiány?

Korábban megírtuk, hogy a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella szerint nincs országos pedagógushiány, a kétezer feletti betöltetlen álláshely, amelyeket az internetes felületeken hirdetnek, csak a nyári szünet miatt létezik, ilyenkor természetes a fluktuáció, ezért a sok hirdetés.

A hvg.hu által megkérdezett iskolavezetők azonban ennek az ellenkezőjét állítják: tapasztalataik szerint szinte lehetetlen matematika, fizika, kémia, informatika szakos tanárt találni, de ugyanúgy nagy a hiány tanítókból, nyelvszakosokból, testnevelőkből vagy szakoktatókból is, és egyre több területre keresnek belépő pedagógusokat.

Úgy tűnt, feloldhatatlan az ellentét a fenntartó és az iskolavezetők véleménye között, pénteken azonban Hajnal már elismerte, hogy

bőven elférnének még pedagógusok a természettudományi tantárgyak oktatásában.

A Klebelsberg Központ vezetője a köztévében azt mondta: változó a tanárlétszám a különböző tantárgyi területeken, az olasz nyelv oktatásában például többen vannak, mint amennyire szükség van. Hajnal szerint a gondok inkább azokon a kistelepüléseken vannak, ahol az iskola létszáma is nagyon alacsony. Azért is nehéz ezekre a településekre pedagógust találni, mert főállású tanárra szinte nincs is szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

"Ha van olyan matektanár, aki ki tudja mondani a nevét, már felvesszük"

A magyarországi pedagógushiányról megbízható, nyilvános adatok nincsenek. A Klebelsberg Központ elnöke szerint nincs itt semmi látnivaló, nincs tanárhiány, a terepről, az iskolákból azonban súlyos esetekről hallani. A gyerekek nem maradnak persze ellátatlanul, kérdés, mennyire tudja nekik megtanítani a Pitagorasz-tételt egy magyar szakos.

hvg.hu Itthon

Klik: Nincs pedagógushiány

A Klebelsberg Központ vezetője szerint az elkövetkező hét évben sem várható országos szakemberhiány.

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti