szerző:
G. M.

McCain sajnálatos halála óhatatlanul alkalmat ad a visszatekintésre

– vezeti át a halálhírt és a vezércikkét már címlapján a Magyar Idők. És míg a visszatekintés egy halál kapcsán természetes, a kormánypárti lap nem a szenátor életére tekint vissza, hanem a magyar-amerikai kapcsolatokra, amelyek végre újra felívelőben vannak. "Ahogyan a szenátor a régi Amerika képviselője volt egy átalakulóban lévő Washingtonban, úgy kapcsolatainkat is egy új szemlélet, a párbeszédre való nyitottság jellemzi" – értékel a Magyar Idők.

Az kétségtelen, hogy McCain halála minden megszólaló szerint egy stílus végét jelenti. Nem, nem a kioktatás végét és a párbeszéd kezdetét. Ezt csak azok állítják, akikkel korábban az értékeire valamit adó Amerika nem beszélt, vagy csak nagyon fagyosan. Vagyis Kim Dzsong Un, Vlagyimir Putyin, Rodrigo Duterte és Orbán Viktor. McCain halála a lelkiismeretes konzervatív külpolitika végét jelenti, amikor még a politikusok ismerték a világot, és megkülönböztették országuk szövetségeseit a számukra személyes előnyöket ígérő elleneséges rezsimektől.

Hogy a Magyar Idők épp McCain halálát követően ünnepli vezércikkében a magyar-amerikai kapcsolatok javulását, épp azt a sértett és kicsinyes bosszút mutatja, amivel Donald Trump is reagált a szenátor halálra. Ez viszont le is leplezi, milyen viszony javul itt: Orbán és Trump férfibarátsága, nem a magyar-amerikai viszony. A két nép barátsága értékeken nyugodhatna, de azokat McCain képviselte élete utolsó napjáig, tűzön-vízen át.

(Ha pedig a Magyar Idők elhiszi, hogy Washington mostani nyitása Budapest felé őszinte, akkor lesse meg, hogyan alakult Trump és Erdogan románca a nyár elején, és mi maradt belőre a nyár végére.)

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban