szerző:
hvg.hu

Völner Pál szerint egyébként a bírákat kizárólag szakmai tudás és rátermettség alapján választják ki.

A bírák kinevezésével kapcsolatban tett fel kérdést az igazságügyi miniszternek az MSZP-s Gurmai Zita és Mesterházy Attila. A szocialista képviselők azt szerették volna megtudni, hogy mi alapján választják ki a tisztviselőket a magyar bíróságokon.

A kérdésre az igazságügyi miniszter nevében Völner Pál, a tárca államtitkára válaszolt. Azt írta: az Alaptörvény szerint minden magyar állampolgárnak joga van hozzá, hogy tudásának megfelelően közhivatali tisztségviselő legyen. Nincs ez másképp a bírák esetében sem: itt kizárólag a szakmai tudás és rátermettség alapján választják ki a vezetőket.

Völner írásbeli válasza végén azért kommunistázott is egyet. Azt írta:

Természetesen megértem, hogy az MSZMP utódpártjának tagjaiként huszonnyolc évvel az első szabadon választott népképviselet megalakulása után is nehéz elfogadniuk, hogy a leendő bírákkal szemben többé nem elvárás sem az MSZMP (vagy korábbi MDP) tagság, sem pedig más politikai szempont, hanem a jogállamiság elvének megfelelően, a tisztség kizárólag szakmai felkészültség, képzettség és rátermettség alapján, pályázat útján nyerhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pálmai Erika Itthon

"Minden túlfeszített húr elpattan" – bírálója ezzel jósolja meg Handó Tünde menesztését

Handó Tünde kirohanása az őt kritizáló bírókkal szemben a legsötétebb időket idézi és példátlan a magyar igazságszolgáltatás történetében – válaszolta a hvg.hu kérdésére Ujkéry Csaba. A nyugalmazott törvényszéki elnök, címzetes táblabíró azzal került ismét a hírek fókuszába, hogy múlt héten levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez a magyar bíróságok, valamint a magyar bírák helyzete miatt. A Handóhoz és Polt Péterhez fűződő kapcsolatáról is kérdeztük írásban Ujkéryt.