szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

És exjobbikosok, ex-LMP-sek is jelentkeztek. Az Éjjeli Őrségnek még csak a híre létezik, de máris több csatornán rátámadtak.

Szeptember közepén tervezik hivatalosan is bejegyeztetni a Migration Aid Alapítvány helyére lépő pártot, az Éjjeli Őrséget – számolt be az előkészületek állásáról a hvg.hu-nak Siewert András, a hamarosan megszűnő alapítvány vezetője.

Az évek óta a kormány támadásainak célkeresztjében álló, menekülteket segítő Migration Aid két hete jelentette be, hogy a működését ellehetetlenítő bevándorlási különadó elkerülése érdekében néven politikai párttá alakul. A szervezet reményei szerint így folytathatja eddigi tevékenységét, a pártokra ugyanis nem vonatkozik a különadó. (Még, de nincs kétségünk afelől, hogy a kormánypárti többség rögtön az őszi ülésszak elején megtalálja a módját, hogyan zárja be ezt óvatlanul nyitva hagyott kiskaput – a szerk. Az új adóval kapcsolatos anomáliákról itt írtunk részletesen.)

Az Éjjeli Őrség pártként viszont nemcsak menekültüggyel foglalkozik és nemcsak a Migration Aid egykori tagjaiból, támogatóiból és önkénteseiből áll majd: Siewert András összegzése szerint az augusztus 20-i zászlóbontás óta legalább kétszáz olyan érdeklődőt regisztráltak, aki korábban nem volt kapcsolatban az alapítvánnyal, százan közülük a csatlakozáshoz szükséges formanyomtatványt is kitöltötték.

©

(Az Éjjeli Őrség megalakulásában a honlapon olvasható leírás szerint többféle „minőségben” lehet részt venni: aki nem akar párttag lenni, de szívesen vállalna szerepet a szervezésben és a közösségépítésében, az „Tervezőnek”, aki pedig személyesen vagy az interneten segítene a párttal kapcsolatos információk terjesztésében, az „Beszélőnek”, illetve „Digitális Harcosnak” is jelentkezhet.)  

A száz csatlakozni szándékozóból körülbelül tucatnyian mai parlamenti pártok tagjai voltak korábban: Siewert András szerint egykori fideszesek, jobbikosok, MSZP-sek és LMP-sek is jelezték már szándékukat, azt viszont nem szerette volna elmondani, hogy melyik pártból volt a legtöbb jelentkező.

Bár nincs két hete, hogy terveiket bejelentették, az Éjjeli Őrségre máris ráugrottak a kormánypártok, illetve a kormánypárti média. A Fidesz először csak – természetesen sorosozó – közleményben támadta az új formációt, hangsúlyozva, hogy a Fidesz-KDNP továbbra is minden eszközzel fel fog lépni az illegális migrációt segítő tevékenységek ellen. Majd a pártlapként működő Origo „Soros György pártot alapít” című cikke után a köztévé sem mulasztott el foglalkozni a szervezettel, megszólaltatva Lomnici Zoltán “szakértőt” (a Békementeket szervező, közpénzből dotált, álcivil CÖF szóvivőjét – a szerk.), aki arról értekezett, hogy hiába próbáltak Siewerték kibújni az új különadó alól, a bevándorlást segítőkre rótt új sarc a még meg sem alakult Éjjeli Őrségre is vonatkozik. (Nem nyert, a bevándorlási különadóról szóló törvény hangsúlyozottan csak jogi személyiségekre vonatkozik, magánszemélyekre nem, az Éjjeli Őrség a párttá alakulásig pedig értelemszerűen csak magánszemélyek csoportja, nem jogi személyiség, tehát nem is lehet az adó alanya – a szerk.)

©

A nyílt támadások mellett Siewert András elmondása szerint belülről is megpróbálták bomlasztani a rendszert: a leendő párt szervezőiből álló Facebook-csoportba egy hét alatt két, kamuprofilt használó, magát menekültbarátként láttató, feltehetően kormánypárti „tégla” is beépült, akikről utóbb kiderült, folyamatosan szivárogtatták kifelé a zárt csoportban felmerült témákat és közzétett bejegyzéseket.

Ez utóbbi miatt a pártalapítási folyamatban Siewert András szerint csak a minimálisan szükséges létszámú, az alapítvány régi, megbízható tagjaiból és támogatóiból álló legszűkebb kör vehet részt, egy egyéves bizalmi időszak után azonban bárki tagja lehet akár e belső körnek is.

Az Éjjeli Őrség céljait és alapelveit a hátralévő két hétben közösen fogják lefektetni a jelentkezőkkel.

A Migration AId párttá alakulása láthatóan nem indít el lavinát: keddi körkérdésünkre a bevándorlási különadóban potenciálisan érintett (vagyis a kormány szerint annak gondolt) többi civil szervezetnél a Helsinki Bizottságtól az Amnesty International Magyarországon át a Menedék Menekülteket Segítő Egyesületig egybehangzóan azt mondták: sok sikert kívánnak Siewert Andráséknak, de ők maguk biztosan nem választják ezt az utat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!