szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormányfő ünnepeltetni szereti magát, és nem mást ünnepelni. Ezért is voltak feltűnők rajongásig menő szavai Milánóban, ahol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott. Orbán Viktor úgy tesz, mintha a dicséret a múltban mutatott érdemekért járna, pedig ő Salvini kiszolgálásával a jövőre tesz fogadást.

Az én hősöm

ezzel a kijelentéssel alapozta meg Orbán Viktor a találkozóját az olasz politika új fenegyerekével. A magyar kormányfő ritkán magasztal így valakit, pláne nem egy nála kereken tíz évvel fiatalabb, és alig pár hónapja hatalmon lévő politikust. Orbán azt állította, ez a tisztelet azért jár ki, mert Matteo Salvini fékezi meg a tengeren keresztül érkező migrációt. Kisebb szépséghiba, hogy ez a kijelentés nem stimmel.

Orbán Viktor és Matetto Salvini
©
  • Az olasz állam által végzett tengeri mentéseket az Orbán által gyűlölt Matteo Renzi állíttatta le 2014-ben, mivel a Mare Nostrum (a mi tengerünk, ahogy a latinok a Földközi-tengert nevezték) program túl drága volt. Vagy túl hatékony, egy év alatt százezer embert emelt ki a vízből.
  • Majd 2017-ben a még mindig baloldali olasz kormány elkezdte a civilek által működtetett hajók visszaszorítását. Marco Minniti szociáldemokrata belügyminiszter egy viselkedési kódexet vezetett be a civilek számára, és aki nem volt hajlandó aláírni, az nem végezhetett mentést. Fegyveres olasz tisztviselőket is fel kellett engedni a hajókra, ami miatt számos civil leállította misszióját.
  • Ezzel párhuzamosan Líbia a nemzetközi joggal ellentétesen kijelölt egy zónát, amelyből kitiltotta a civilek hajóit. Az afrikai ország felségvizein messze túlnyúló, a nemzetközi vizeket érintő „keresési és mentési zóna” (SAR) tovább szűkítette a civilek mozgásterét.
  • Renzi több nyilatkozatban élesen kikelt, hogy a civilek nem egy esetben az embercsempészek munkáját segítik. Az afrikai partoktól azért tudnak ugyanis annyi embert Európa felé indítani a bűnbandák, mert a használhatatlan hajóknak csak a nemzetközi vizeket kell elérniük, onnan mentésnek álcázva veszik át a munkát egyesek. A szabályokat megszegőkre súlyos büntetést követelt a szociáldemokraták vezetője.
  • A szociáldemokrata kormány 2017 nyarától számos mentőhajó kikötését megtiltotta, amelyek fedélzetén vízből kimentett ember tartózkodtak. A spanyol Proactiva Open Arms nevű hajó mindössze három menekültet szállított, mégsem köthetett ki. Így járt a Prudence is, amely az Orvosok Határon Nélkül hajója, a szervezet ellen a római ügyészség kezdett nyomozást.

Az exkommunista Minniti 2017 szeptemberében belügyminiszterként bejelentette, hogy 87 százalékkal csökkent hivatali ideje alatt az Olaszországot elérő menekültek száma. Ez a trend kitart, idén augusztus 17-ig összesen 20 ezer ember jutott át Itáliába, ez a szám ötöde annak, amit 2016, illetve 2017 azonos időszakában regisztráltak az olasz hatóságok, ismerteti az adatokat a Spiegel Online. Ebben az időszakban öt hónapig az exkommunista Minniti volt a belügyminiszter, két és fél hónapon át pedig Salvini.

Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én.
©

De ha már Orbán Viktor arról beszél, hogy valaki megállította a tengeren keresztül történő migrációt, akkor az sem Líbia és Olaszország között történt meg először a baloldali római kormány által, hanem a török és görög partok között az Angela Merkel és Ahmet Davutoglu által létrehozott paktumnak köszönhetően.

Még csak most melegedtek bele

Salvini megjelenésével nem a probléma kezelésének a módja változott, hanem a stílus. Az új olasz belügyminiszter kihasználja a Brüsszelben uralkodó félelmet, amelyet a populista irányzatok előretörése kiváltott. Mivel az Európai Parlamentben volt képviselő, azt is látta, hogy

Orbán Viktornak a Brüsszellel folytatott harcából csak előnye keletkezett: a pénzt megkapta, a migránsokat nem, mégis úgy tehetett a magyar választók előtt, mintha a – később nem kis részben kedvenc milliárdosaihoz jutó – pénz zsebre rakásával ő tenne szívességet Európának, viszont emberfeletti küzdelmet vívna az ország felé indított kvótamenekültek ezreinek megállításáért.

Az olasz belügyminiszter játéka akkor érte el csúcspontját, amikor az olasz parti őrség hajóját sem hagyta kikötni. Magyarországon ezek a fogalmak nagyon maradiak, de a törvény kötelezte volna Salvinit, hogy a Diciotti utasait partra engedje. A Liga (korábban Északi Liga) elnöke viszont az Európai Uniót és a nagyobb tagállamait igyekezett zsarolni azzal, hogy a hajók kikötését megtiltotta. És Brüsszel, Berlin, Párizs, amely tétlenül nézte, ahogy a szociáldemokrata és Európa-párti kormány belefullad a menekültek özönébe, most hirtelen összekapta magát, és átvette a tucatnyi hajótöröttet, és még pénzbeli gyorssegélyt is ígért Rómának. (A Spiegel ezt laza egyszerűséggel öngyilkos taktikának nevezi).

Menekültek várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében 2018. augusztus 24-én.
©

Ahogy Orbán esetében, úgy most Salvini kapcsán is Brüsszel a populisták legjobb támasza. Az uniós hivatalnokok haptákba állnak az olasz euroszkeptikus jobboldalnak, miközben aktívan rontották az EU-párti kormány túlélési esélyét. A magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter ebből ugyanazt fogja leszűrni: még többet ebből a politikából.

Az érsek és az ügyész ellenáll

Míg Orbán már saját képére formálta hazáját, Olaszországban van még ellenállás. Francesco Montenegro, a szicíliai Agrigent érseke a Diciotti hajó kálváriáját látva kikelt Salvini ellen. Ha azok a fedélzeten állatok lennének, az állami állatvédelmi szolgálat már közbeavatkozott volna. Nem érez mást, mint undort, mondta a Famiglia Cristiana keresztény újság kérdésére. "Aki visszautasítja felebarátját, Jézus Krisztust utasítja vissza" – mondta az érsek.

A Diciottin rekedt menekültek végül azért is szállhattak partra, mert az olasz katolikus egyház vállalta az Itáliában maradók ellátását, 20 hajótöröttet Albánia, 20 másikat Írország fogadott be.

Salvini azonban nem csak az érseki szavak hatására futamodott meg. Luigi Patronaggio és kollégái is hozzátették a magukét. A szicíliai ügyész előbb ismeretlen személy ellen kezdett nyomozni az olasz parti őrség hajójának feltartóztatása miatt, majd miután Rómában kihallgatta a belügyminisztérium több magas rangú hivatalnokát, és rekonstruálta a szóbeli utasítások és parancsok láncolatát, a nyomozás gyanúsítottjaként megnevezte Salvinit és hivatalvezetőjét Matteo Piantedosit. A vád emberrablás, személyi szabadság korlátozása, hivatali visszaélés. Az eljárás most a „miniszterek bírósága” elé kerül, ez a rendkívüli törvényszék vizsgálja meg a mentelmi joggal rendelkező kormánytagok elleni vádakat. Ha szerintük is kellően bizonyított az ügy, akkor a képviselők szavazhatnak róla, kiadják-e Salvinit.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője
©

Az eljárás nem veszélytelen a Liga elnöke számára. Olaszország két meghatározó pártjának elnöke van jelenleg bírósági ítéletek miatt eltiltva a közügyek gyakorlásáról. Egyikük Silvio Berlusconi, Orbán korábbi olasz szövetségese, akit kvázi elárul a Salvinihez fűződő viszonyával, bár Milánóban állította, engedélyt kért tőle a találkozóra. A másik pedig Beppe Grillo, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Ötcsillag Mozgalom vezetője.

Orbán Viktort jelenleg nem zavarja semmi, amikor Salvini kegyeit keresi, pedig a fenti felsorolás alapján volna oka az óvatosságra:

  • az olasz belügyminiszter idegen tollakkal ékeskedik,
  • érseki ítélet mondja ki kereszténységgel ellentétes politikáját,
  • ügyészi gyanú szerint súlyos bűncselekményeket követhetett el,
  • a Fidesz szempontjából a rossz pártcsaládba tartozik,
  • koalíciós partnere pedig Orbán egyik leghangosabb kritikusa Olaszországban.

Salvini legnagyobb előnye Orbán szemében, hogy könyörtelen politikájával egyre népszerűbb Olaszországban. A Liga a közvélemény-kutatásokban behozta az Ötcsillag Mozgalmat, amelynek így hiába van kétszer annyi mandátuma a törvényhozásban, valójában ki van szolgáltatva Salvininek. A belügyminiszter ugyanis bármikor a koalíció felrúgásával fenyegethet, egy előrehozott választásnak ugyanis minden bizonnyal a nyertesévé válna.

Orbán valójában azért nevezi hősének a tíz évvel fiatalabb, tapasztalatlan minisztert, és azért utazik Salvini permanens kampányának leghíresebb statisztájaként Milánóba, mert ő a legjobb esélye arra, hogy egy valóban nagy súllyal rendelkező európai országban beteljesedjen az általa évek óta megjósolt lázadás. Marine le Pen alulmaradt Macronnal szemben, az AfD az arányos német választási rendszer miatt pár keletnémet tartomány kivételével nem fér a hatalom közelébe sem, Geert Wilders betlizett, és a spanyoloknál most alakult baloldali kormány. Magyarország súlya pedig a kormányfő személye ellenére is csekély. Salvini az, aki Orbán lázadásának súlyt adhat, aki majd a jövőben a magyar kormányfő hőse lehet.

©

Amilyen gyorsan alakul az olasz politika, hamarosan megtudjuk, jól taktikázik-e. Trumpot minden akkori szakértővel szemben jól tippelte meg, de a Brexit kapcsán például a britek maradására fogadott, ennek érdekében fizetett újsághirdetéseket.

Salvini esélyei kifejezetten jók – már csak a brüsszeli farkasvakság miatt is. Hamarosan döntésre is viheti a dolgot Rómában, mivel a drága választási ígéreteiből eddig nem valósított meg semmit a két populista párt furcsa koalíciója. A római kassza üres, az Ötcsillag Mozgalom érdeke, hogy a dél-olasz bázisának adja a keveset, amit lehet, a Liga szavazóit viszont semmi sem bosszantaná jobban, mint a déliek megajándékozása, ők észak-olasz jótetteket várnak. Reformok és pénzosztás helyett a két párt nagyotmondási versenyt folytat a genovai hídszerencsétlenség és a menekültválság kapcsán. Az ingyen van.

Bár egész Európa megfizethet érte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!