szerző:
G. M.

A magyar kormány újabb jogi csatára készülhet az Európai Bizottsággal – értesült a hvg.hu. A testület ugyanis vizsgálja, hogy a bevándorlási különadó összeegyeztethető-e ez uniós joggal. A lapunknak megküldött állásfoglalás szerint az nem is kérdés, hogy a jogszabály célja számukra elfogadhatatlan.

"Az Európai Bizottság tudatában van annak, milyen jogszabályt fogadott el a magyar parlament a nyáron" – írta állásfoglalásában Christian Wigand, a Bizottság jogállamiságért felelő szóvivője a hvg.hu számára. Azért fordultunk a bizottsághoz, mert a bevándorlási különadóra hivatkozva a CEU megszüntette azt a programját, amely menekültek felkészítését vállalta arra, hogy később európai egyetemek mesterszakán tanulhassanak. Márpedig ezt az OLIve-UP programot részben az Európai Unió finanszírozza az Erasmus+ Program keretében.

"Jelenleg is vizsgáljuk, hogy a jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal" – írja állásfoglalásában Wigand. És hogy egyértelmű legyen, mit tennének, ha találnának benne jogi támadási felületet, hozzáfűzi azt is, mit gondol róla a bizottság:

Egy törvénynek sem lehet az a hatása, hogy a civil szervezetek mozgástere szűkül azáltal, hogy a pénzügyi források keresésének és felhasználásának korlátozásával akadályozza a civil szervezetek feladatainak jogszerű végrehajtását.

Hogy a magyar törvénynek már most közvetlen károsultjai vannak, azt Ananya Azad esete mutatja be (a világhírű blogger történetét a hvg.hu írta meg először). A bangladesi férfi felkerült az iszlám fanatikusok kivégzési listájára, mert bloggerként nyíltan vállalta ateizmusát (ezt az ország alkotmánya engedné, a hatalom gyakorlói viszont nem). Akkor emigrált Németországba, amikor a listán előtte állók ellen merényletet hajtottak végre, és neki megüzenték, hogy ő következik. Azad az elmúlt három évben Hamburgban élt és dolgozott, és most szeptembertől a CEU-n kezdte volna meg a Nyílt Tanulási Kezdeményezés keretében tanulmányait, amelynek végén a Bangladesben félbehagyott médiaszakon folytatott mesterképzését akarta volna befejezni.

Azad három hónapot dolgozott a budapesti ösztöndíjért, a jogszabályokkal összhangban vízumkérelmet nyújtott be, és miután minden papírt megszerzett, felmondott munkahelyén és kiköltözött albérletéből. Tíz hónapot töltött volna Magyarországon, utána távozott volna, az ösztöndíjának pedig része volt a magyar társadalombiztosítás is. Ezek után sokk-ként érte, hogy a CEU a bevándorlási különadóra hivatkozva törölte ösztöndíját, és erről az utolsó utáni pillanatban értesítette. Ahogy Azad a hvg.hu-nak elmondta, az élete most újra romokban, nem tudja, mit csinál jövő héttől.

Ananya Azad mindössze egy azon 55 diák közül, akik hasonlóan jártak a kétharmados hatalom és az annak akarata előtt meghajló CEU döntése által.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

A CEU aláveti magát a kormány akaratának, nem tanít szeptembertől menekültet

Bajban vagyok – írja a hvg.hu-nak Ananya Azad, aki Budapestre készült, hogy a CEU segítségével folytathassa félbeszakadt újságírói tanulmányait. A hazájában halállal fenyegetett, Hamburgban menedéket talált bangladesi férfi ösztöndíjat kapott 54 további diákkal együtt, és szeptembertől kezdte volna az Európai Unió által társfinanszírozott tanulmányait. Ebből nem lesz semmi, mert a CEU utolsó pillanatban a bevándorlási különadóra hivatkozva törölte az OLIve programot. Ananya most nulláról kezdheti újra életét.