szerző:
Gergely Márton

Bajban vagyok – írja a hvg.hu-nak Ananya Azad, aki Budapestre készült, hogy a CEU segítségével folytathassa félbeszakadt újságírói tanulmányait. A hazájában halállal fenyegetett, Hamburgban menedéket talált bangladesi férfi ösztöndíjat kapott 54 további diákkal együtt, és szeptembertől kezdte volna az Európai Unió által társfinanszírozott tanulmányait. Ebből nem lesz semmi, mert a CEU utolsó pillanatban a bevándorlási különadóra hivatkozva törölte az OLIve programot. Ananya most nulláról kezdheti újra életét.

Ananya Azad hozzá van szokva, hogy az élet rendkívüli nehézségek elé állítja. Apját iszlamista fanatikusok próbálták megölni, mert felemelte a szavát a vallási szélsőségesek ellen. Majd ő maga is felkerült a 84 bangladesi blogger listájára, akiket feljelentettek a hatóságoknál. A bűne az volt, hogy az ország alkotmányára hivatkozva ragaszkodott a jogához, hogy ateistának vallja magát. Ahogy három éve a Guardian megírta:

Ananya akkor hagyott fel az újságírással, amikor a listán előtte szereplő emberek ellen gyilkos merényletet követtek el, neki pedig megüzenték: "te következel".

Az 1990-es születésű Ananya nem tudott zárt ajtók mögött, örök rettegésben élni, így 2015-ben Németországba emigrált, és Hamburgban menekültként ismerték el. Az elmúlt éveket itt töltötte a Politikai Üldözöttek Hamburgi Alapítványának támogatásával. Pár hete aztán eljött a búcsú ideje, Ananya felmondott munkahelyén, és kiköltözött hanzavárosi albérletéből. Szeptember 1-től ugyanis Budapesten tanult volna.

Segítség az újrakezdéshez

Létezik egy több európai egyetem által kínált program, amellyel az Európai Gazdasági Térségben (vagyis az unióban és pár társult országban) hivatalosan bejegyzett menekültek végezhetnek el egy gyorstalpalót a kontinensen folytatott tanulmányaik előkészítésére. A Nyitott Tanulási Kezdeményezés, avagy "OLIve UP" program azt vállalja, hogy segít elfogadtatni a menekültek korábbi tanulmányait, ha annak nem is maradt írásos nyoma üldöztetésük miatt, felzárkóztatja őket angol nyelvből, és felkészíti a diákokat, hogy utána Európában bárhol mesterszakon tanulhassanak.

Magyarán utat nyit a legtehetségesebb menekültek számára az európai egyetemek világába. Ezzel épp azt az integrációt támogatják, amelyet minden politikai oldal egyaránt számon kér a menekülteken.

Talán mondani sem szükség, hogy ilyen kínálattal Budapesten melyik egyetem rendelkezik. Az "Open Learning Initiative – University Preparatory Program" a Közép-európai Egyetemen (CEU) fut, az egyéves képzés nappali szaknak megfelelő keretek között tanítja azokat, akik felvételt nyertek a hosszadalmas eljárás végén. A program érdekessége, hogy csak elismert menekülteket vesznek fel, és minden diák teljes ösztöndíjban részesül. Utóbbi összegét az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ Program és a Nyitott Társadalom Alapítványok illetékes szervezete állja.

Ananya fotója a politikai üldözöttek hamburgi alapítványának Facebook-oldalán
©

A hvg.hu-hoz Ananya Azad által eljuttatott dokumentumok szerint a következő költségeket tartalmazta volna az ösztöndíj a program tíz hónapos ideje alatt:

  • tandíj,
  • havi társadalombiztosítási hozzájárulás,
  • szállás a CEU diákszállóján,
  • havi BKV-bérlet,
  • a vízumügyintézés költségei,
  • valamint 96 ezer forint havi költőpénz.

A bangladesi fiatal férfi három hónapja dolgozik azon, hogy minden feltételnek megfeleljen, beadta Magyarország berlini nagykövetségén a vízumkérelmet, és várta a szeptembert. Ez lehetett volna számára egy új élet kezdőpontja. Budapesten keresztül akart eljutni valamelyik európai egyetemekre, hogy végre befejezze a hazájában mesterszakon elkezdett újságírói képzést. A bangladesi férfi arra készült, hogy 2019 júniusáig a magyar fővárosban lesz, ám most újra lakást és megélhetést kereshet magának Hamburgban, mivel az általa megnyert budapesti ösztöndíjat augusztus legvégén hirtelen törölte a programot kínáló CEU.

Közbeszólt a különadó

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a programunkat nem tudjuk elindítani 2018 szeptemberében, ez sajnos azt jelenti, hogy az ösztöndíjat is törölték – tájékoztatta az egyetem Ananyát annak a levélnek a tanúsága szerint, amelyet a politikai üldözöttek alapítványa osztott meg Facebook-oldalán.

"Talán értesült róla, hogy a magyar kormány egy sor olyan jogszabályt fogadott el, amely megnehezíti migrációs tárgyú oktatási programok szervezését, köztük a menekültek és menedékkérők számára biztosított oktatást is, amilyen az OLIve" – olvasható angol nyelven egy hosszabb német szöveg közepén. A CEU az idézett levél szerint jelenleg ügyvédek bevonásával keresi a jogi megoldását, hogy talán már jövő januártól folytatni tudja a programot. A budapesti egyetem honlapján kedd délutánig nem volt található semmilyen információ az OLIve-programról vagy annak felfüggesztéséről.

A CEU kínálatáról más, külföldi honlapokon lehet találni információkat. Ahogy írtuk, az egyetem nemcsak Magyarországon elismert menekültek számára nyitott, hanem még bő harminc európai országban tartózkodó oltalmazott számára is.

Különösebb nyomozás nélkül tudható, mi történt: a CEU a bevándorlási különadóról szóló homályos törvény miatt állhatott el a program szeptemberi indításától. Ezt végül kedd délután az egyetem is elismerte közleményében. "A CEU arra kényszerült, hogy augusztus 24-ével, azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie-ösztöndíját. A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25%-os különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat" – tudatta az egyetem.

A különadó paragrafusai nehezen érthetők, a szakemberek sem tudják pontosan, milyen tevékenységet adóztatnának meg, és miből is vonják le a 25 százalékot. Íme a törvény szövege:

Bevándorlási különadó-köteles a bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzésének anyagi támogatása vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása. Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást. (…) A bevándorlási különadó alapja az (1) bekezdés szerinti támogatás összege. A bevándorlási különadó mértéke a bevándorlási különadó alapjának 25 %-a.

A kérdés az, hogy egy Erasmus+ Program által elismert és finanszírozott egyetemi felzárkóztató oktatása eshet-e a törvény hatálya alá, ha az menekültek európai beilleszkedését szolgálja a nekik nyújtott ösztöndíj által? És ha ez a jogértelmezés nem zárható ki, akkor a CEU mely bevételeire vonatkozik a 25 százalékos adófizetési kötelezettség?

A CEU keddi közleményében hangsúlyozza, hogy az OLIve programok "kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást". Mint írják, büszkék a programban végzett munkájukra, és az európai menekült- és migrációs folyamatok terén végzett kutatásaikra. Mindent megtesznek, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassák. Ananya közben nem tudja, hogyan tovább.

Csalódott és vagyok és elkeseredett, fogalmam sincs, mi lesz velem szeptember 1-től

– írta a hvg.hu kérdésére. Úgy érzi, ami történt vele, az botrányos. Az ügyben igyekeztünk felvenni a kapcsolatot az ügyet felkaroló hamburgi alapítvánnyal, valamint az Európai Bizottság oktatással foglalkozó szóvivőjével. Ha választ kapunk kérdéseinkre, bővítjük a cikket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Adventi mesenaptár – december 15.

Adventi mesenaptár – december 15.

Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

HVG40: Selejttől a tömjénfüstig – bizony volt, hogy a Fidesz örült Gyurcsánynak

HVG40: Selejttől a tömjénfüstig – bizony volt, hogy a Fidesz örült Gyurcsánynak

Tömeggyilkosság nyomaira bukkantak egy mexikói tanyán

Tömeggyilkosság nyomaira bukkantak egy mexikói tanyán

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel az új állampolgársági törvény miatt Indiában

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel az új állampolgársági törvény miatt Indiában

Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele

Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele