szerző:
hvg.hu

A szocialistáknak ugyanis ott lehet a Párbeszéd szövetségesként, ha akarják. Nem mindenki akarja.

„A DK önálló listával indul a 2019-es európai parlamenti választáson” – mondta a DK-s Gréczy Zsolt a Magyar Időknek. A döntést azzal magyarázta, hogy az április voksolással szemben az EP-választáson egyéni jelöltekre nem, csupán pártlistákra lehet szavazni, külön indulva pedig több mandátum szerezhető, mint egy közös listán.

A képviselő hozzátette, szerinte a tisztán listás választás ráadásul egyértelmű képet ad majd arról, hogy melyik pártnak milyen a támogatottsága. Ennek ellenére a DK-s politikus meglehetősen óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményre számítanak.

A DK minimum annyi mandátumot akar szerezni, mint a legutóbbi EP-választáson, ez kettő képviselői hely; a pártot az EP-ben most Molnár Csaba és Niedermüller Péter képviseli.

Közös lista tehát nem lesz a baloldalon, a kérdés az, hogy az MSZP szövetkezik-e a Párbeszéddel. A szocialistáknál ez komoly fejfájást okoz. Az új elnök, Tóth Bertalan rendre amellett foglal állást, hogy pártjának a Párbeszéddel közösen kellene nekivágnia az EP-választásnak. Felvetődött, Karácsony Gergely megint vállalja a listavezetést, ő azonban nem mondott ilyet. Ha mégis, akkor sem ülne ki Brüsszelbe, helyette a most is EP-képviselő Jávor Benedek vinné a helyet. Mögötte sorakoznának fel a többiek, Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Gurmai Zita.

De nem mindenki akar a P-vel összeborulni, vita van erről az MSZP-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!