szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bűntársaik kintről segítették őket, ők a cellájukból telefonáltak, amikor épp nem látta senki.

Ismét unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség, ezúttal viszont van egy kis csavar a történetben: az elkövetők évek óta börtönben ülnek, onnan csaptak be több idős embert is. A két férfi a zárkájukból telefonált, és a szokásos forgatókönyv szerint az idősek bajba jutott hozzátartozóinak adták ki magukat. Az ügyben összesen hat ember ellen emeltek vádat, a két rabot kintről bűntársaik segítették.

A két férfi közül az egyik már akkor is azért ült, mert hasonló bűncselekményeket követett el. Azt mondta cellatársának, hogy így nagy haszonhoz lehet jutni, így végül megegyeztek, hogy a börtönből is folytatják az idős emberek átverését. A két rab pontosan megbeszélte, kinek mi lesz a feladata: a zárkából intézték a telefonhívásokat, minden olyan alkalmat kihasználva, amikor felügyelet nélkül voltak.

Az idős emberekhez általában valamelyikük élettársa vagy édesanyja ment el, hogy begyűjtse a zsákmányt. A potenciális áldozatok telefonszámait is ők juttatták be a raboknak. Az ügynek összesen 35 sértettje van, közülük többen felismerték, vagy legalább gyanakodtak a csalásra, így végül nem adtak pénzt a csalóknak. A vádlottak azonban még így is összesen több millió forint kárt okoztak.

A Budapesti XX., XXI, XXIII. Kerületi Ügyészség több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, időskorú sértett sérelmére elkövetett csalás és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és börtönbüntetés kiszabását kérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra

Marabu Féknyúz: Ezek nem a járványadatok

Marabu Féknyúz: Ezek nem a járványadatok

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással