szerző:
hvg.hu

Hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét, ezt az illetékes szervek eljárás nélkül elutasították.

Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó pert indított a magyar állam ellen, mert hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét további öt évre, ezt az eljárás lefolytatása nélkül visszautasították. A négy nagyobb és egy kisebb kiadó is jelentős összegeket fizetett ki annak érdekében, hogy az iskolák az ő könyveik közül is válogathassanak, míg az ugyanolyan paraméterű állami kiadók engedélyét gond nélkül meghosszabbították.

Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének elnöke az Átlátszónak azt mondta: a per tulajdonképpen az oktatás szabadságáról szól. Ha ezek a kiadók elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban. Romankovics nem tudja, van-e egyáltalán esélyük a magánkiadóknak.

Sporthasonlattal élve, ha felmegyünk a pályára, nulláról kezdődik a mérkőzés, és nem tudom, hogy mi vagyunk-e ennek a meccsnek az esélyesei, mert az állam gépezetének nagy ereje van

– mondta. A négy kiadó összesen 21 tankönyvre adott be hosszabbítási kérelmet, így a bíróság 21 tárgyalást tűzött ki az ügyben – az első szeptember 5-én lesz a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Bonyolítja a dolgot, hogy nem egy, hanem hat vagy hét bíró tárgyalja majd az ügyeket, tehát nem biztos, hogy ugyanolyan következtetésekre jutnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TGM, az utolsó magyar

TGM, az utolsó magyar

Bezárt kutyákat hagynak szenvedni, a polgármester a megmentőiket fenyegeti

Bezárt kutyákat hagynak szenvedni, a polgármester a megmentőiket fenyegeti

Egy bank újítja fel a közvilágítást Szombathelyen

Egy bank újítja fel a közvilágítást Szombathelyen

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Szemét politika

Szemét politika

TGM: Mélyen kanonikus tekintélyszemélyek

TGM: Mélyen kanonikus tekintélyszemélyek