szerző:
hvg.hu

Az államilag támogatott mosó- vagy hűtőgépcsere-akciók szomorú tapasztalatával lehettek gazdagabbak a hétfőn délután indult Diplomamentő program 2. jelentkezői: a kilencvenezer érintettből alig több mint ezerháromszázan fértek-férhettek be a nagy hírveréssel beharangozott nyelvtanfolyamokra. Négy éve hárommilliárdot, most 400 milliót szánt a PM a projektre, pedig "igény, az lenne rá".

„Igazán sajnálom, most sajnos csak ennyire volt keret” – hallhatja az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) együttérző hangú munkatársának válaszát (már, ha sikerül őket elérni a napok óta szinte folyamatosan foglalt vonalon) szerda óta az a több ezer vagy tízezer érdeklődő, aki a honlapra kitett, szöveges elutasítás után telefonon próbál utánajárni, hogy lehet, hogy alig másfél nappal a szeptember 3. délutáni megnyitása után már le is zárta a szervezet a Diplomamentő 2. program pályázati felületét.

Aki ebben a 36 órában nem volt elég szemfüles, vagy épp a leterhelt oldal akadozása és lefagyása miatt nem tudta beküldeni a jelentkezési lapját, az lemaradt az államilag támogatott nyelvvizsgaszerzés lehetőségéről. Az aktuális feltételek mellett mondjuk, ez sokkal könnyebb volt, mint a szerencsések közé kerülni: ahhoz képest, hogy a kormány már májustól széles körben promótálta az akciót, a kormánypárti médiában terjesztett beharangozókban az valahogy elsikkadt, hogy az ingyenes képzésekbe alig több mint 1300 jelentkező fér be.  

©

Ezt akkor sem lehetne nagyszabású akciónak nevezni, ha nem tudnánk, hogy hány olyan záróvizsgázott, abszolutóriumot szerzett majdnem diplomás van ma Magyarországon, aki kizárólag a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatja meg az oklevelét, a szám ismeretében azonban még durvább a kontraszt: több mint kilencvenezren (!) vannak. Vagyis, az érintettek leggyorsabb 1,5 százaléka kaphat most a mindössze 400 millió forintos keretösszegű programban mentőövet.

„Nagyon sok kétségbeesett emberrel kerültünk kapcsolatba az elmúlt napokban, óriási volt az érdeklődés, sokan nem érik el a programhoz szükséges belépőszintet, mások egyszerűen nem léptek elég gyorsan, és már most lemaradtak a lehetőségről”

– számolt be tapasztalatairól a hvg.hu-nak egy a programban részt vevő budapesti nyelviskola vezetője.

Csak emlékeztetőül: a 2014-ben indult első diplomamentési körben majdnem 3 milliárdos keretösszeg állt rendelkezésre, amiből valamivel több, mint 10 ezer jelentkező nyelvtanítását lehetett (volna) finanszírozni. A botrányoktól sem mentes program mérlege végül nem lett túl fényes: a jelentkezőknek csak a 60 százaléka, csupán 6363 résztvevő szervezett a meghatározott határidőre nyelvvizsgát.

Az OFA telefonos ügyfélszolgálatán fent is idézett, egyébként maradéktalanul segítőkész munkatárs nem tudta megmondani, hogy indul-e, és ha igen, mikor egy esetleges későbbi pályázati kör:

„Nagyon jó kérdés! Kereslet, az tudjuk, hogy lenne rá!”

– mondta érdeklődésünkre az ügyintéző, és hasonló választ kaptunk a szervezet sajtóosztályán is, ahol egyúttal hangsúlyozták: az OFA csak végrehajtó. A szervezet – mint mondták – csak a rendelkezésére álló keretösszeg kimerüléséig tudja finanszírozni a tanfolyamokat, azt a kérdést, hogy miért ilyen kevés forrás állt rendelkezésre, és lesz-e több a későbbiekben, nem nekik kell feltenni.

A kérdéssel megkerestük a programért felelős Pénzügyminisztériumot, és a (végzettségi statisztikákat rontó) nyelvvizsga nélküliek arányán visszatérően kesergő erőforrás-minisztériumot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az új program részleteiben amúgy több ponton változott a négy évvel ezelőttihez képest: a korábbi angol, német és francia mellett már olasz, orosz és spanyol tanfolyamokra is lehet jelentkezni, az előző kör 6-12 fős csoportjai helyett pedig 2-5 fős kiscsoportokat és egyéni felkészítést is lehet választani.

©

Az OFA honlapján olvasható intézménylista szerint a Diplomamentő 2. programban részt vevő nyelviskolák között van egyébként például a Mészáros Lőrinc bizalmi embere, Kadosa Antal vezette Manhattan Studio Kft., illetve a röszkei fordítási botrány szereplője, a korábban eltiltás alatt is álló Szituációs Nyelviskola Kft. is, de ott van a listán a 2014-es program több, valamilyen szálon a kormányhoz vagy kormánypártokhoz kötődő résztvevője is, mint az állami és uniós pályázatokon hagyományosan taroló Minerva Bridge Kft., a New York Nyelviskola Kft., a Top Tanoda Kft., illetve a Kriza Ákos miskolci polgármesterrel jó kapcsolatot ápoló Fülöp Henrik vezette IOSZIA Kft. is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi

Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi

Nézze csak, kivel érkezett Orbán Viktor a Puskás VIP-lelátójára!

Nézze csak, kivel érkezett Orbán Viktor a Puskás VIP-lelátójára!

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Esküvőt is lehet tartani az új Puskás stadionban

Esküvőt is lehet tartani az új Puskás stadionban

Zsiday Viktor elmondta, mibe bukhat bele az Orbán-kormány

Zsiday Viktor elmondta, mibe bukhat bele az Orbán-kormány

Kétmillió forintot adott át a rendőrségnek a becsületes megtaláló

Kétmillió forintot adott át a rendőrségnek a becsületes megtaláló