szerző:
hvg.hu

Több csoportra oszthatják a szavazatszámláló bizottságokat a következő parlamenti választáson, és így legfeljebb fél órát csúszhat a zárás, nem órákat – ezt tartalmazza az igazságügyi miniszter új jogszabálya.

Trócsányi László rendelete azt mondja, hogy a bizottság „ugyanazon épületen belül egyidejűleg több, külön helyiségben” is dolgozhat, „ha a szavazás folyamatos lebonyolítása és legkésőbb 19.30 órára történő lezárása csak így biztosítható”. Vannak azonban további feltételek: minden helyiségben folyamatosan jelen kell lennie legalább három választott szavazatszámláló bizottsági tagnak és egy jegyzőkönyvvezetőnek, továbbá rendelkezésre kell állniuk olyan további bizottsági tagoknak, akik szükség esetén ki tudnak menni mozgóurnával, ha valaki ezt kéri.

A bizottság többfelé bontását már egy júliusban elfogadott törvényt megengedte, a minisztert a feltételek meghatározására hatalmazták fel, és ezt tette most meg. Az új törvény egyúttal azt is kimondja, hogy a helyi választási iroda vezetője legkésőbb a szavazást megelőző harmadik napon köteles a szavazatszámláló bizottságot legalább négy taggal kiegészíteni, ha a szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgárok száma az 1500 főt meghaladja, valamint minden további ezredik választópolgár után legalább további két fővel.

Mindettől azt várják, hogy nem fog késő estig húzódni a sorba 19 óráig beállt várakozók szavazása.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!