szerző:
hvg.hu/MTI

Manfred Weber egy lapinterjúban azt nyilatkozta, hogy ha a magyar miniszterelnök nem teszi meg a megfelelő lépéseket, akkor nehéz vitákra számíthat a jövőben.

Az Európai Néppárt azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában az európai partnerei irányába – nyilatkozta a Le Monde-nak az EPP frakcióvezetője. Manfred Weber szerint ugyanis ha a magyar miniszterelnök nem tesz lépéseket európai vitapartnerei irányába, akkor neki és a Néppártnak is nehéz dolga lesz a jövőben.

Weber azt mondta, számára egyértelmű, hogy az Európai Unió értékei nem képezhetik alku tárgyát, a Magyarországgal folytatott vitában az EPP célja az európai egység megőrzése, ezért kész hidakat építeni, de csakis akkor, ha az Unió értékei nem sérülnek.

A frakcióvezető szerint a 7. cikkely szerinti előterjesztés radikális döntés, eddig ugyanis nem volt példa arra, hogy a strasbourgi parlament ilyen kezdeményezést tett volna. Amikor arról kérdezték, hogy a Néppárt hogyan voksol majd a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson, csak annyit mondott:

Nem tudom megmondani előre a frakcióm eredményét (...). Még nem tudom, Orbán Viktor mit fog mondani. Előbb hallgassuk meg!

Weber szerint ugyanakkor a magyarországi helyzet egyre élesebb bírálatokat vált ki az EPP-n belül is, így egyelőre szinte lehetetlen megjósolni, milyen eredmény születik szerdán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!