Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Maximum 30 millió forintból készülne el a CÖF négy kisfilmje, mondja az Üvegtigris producere, aki most épp annyiból forgat nagyjátékfilmet, amennyibe a négy kisfilm került. Vagy a CÖF-nél volt túlárazás, vagy a TV2-csoport húzta le a kormánypárti civileket csúnyán.

Kiderült, mire költötte a CÖF az MVM-től kapott 508 millió forint nagy részét, írta meg hétfőn az Átlátszó. A közszolgáltató által adományozott összegből 433 milliót szántak négy imázsvideó forgatására, amelyhez még saját forrást is hozzáadtak, így összesen 500 millió forintot költött rájuk a CÖF-CÖKA. A filmeket a TV2-csoport csatornáin sugározták 2017. április 12. és június 16. között összesen 350 alkalommal.

A filmeket a Magno Studio Kft. készítette, és a sugárzást is a cég intézte az 500 millióból. Maguk a filmek nem tűnnek nagyon drága produkciónak, egyes jeleneket 2-3 filmben is visszatérnek, sok közülük egyszerű videós felvétel.

Megkérdeztünk egy tapasztalt filmest, az Üvegtigris-filmek producerét, a Filmpartners cég vezetőjét, Kovács Gábort, hogy szerinte mennyibe került az összesen 9 percnyi négy kisfilm. A filmek megtekintése után Kovács szerint maximum 30 millióba kerül – normális piaci körülmények között – a négy film. De a sugárzási díj árát nem tudja megsaccolni. Kovács egyébként most Gothár Péterrel forgat – épp 500 millió forintból egy egész estés nagyjátékfilmet, 38 napot Sienában és 1 napot Londonban.

Pataki Ági és Kovács Gábor, a Filmpartners tulajdonosai

A filmek tévés sugárzásával kapcsolatban hétfőn megkerestük a TV2-t, arra lettünk volna kíváncsiak, pontosan mikor és hol játszották a filmeket. Eddig még nem kaptunk választ.

Két eset lehetséges, egyik sem a közpénz és adományok lelkiismeretes felhasználásáról tanúskodik. Ha a kisfilmek elkészítése valóban 500 millióba került, akkor fennáll a gyanúja, hogy erősen túlárazták őket. Ha viszont a TV2-nek fizetett sugárzási díj emésztette fel a maradék 470 millió forintot, akkor a TV2 számlázott komolyan a CÖF-CÖKA-nak. Emlékeztetőül: a TV2 2016-os, 7 milliárd forintos vesztesége 2017-re 2 milliárdosra apadt, és a cég bevétele másfélszeresére, 34,5 milliárdra ugrott meg ezalatt. Amelyhez ezek szerint a közpénzt szóró CÖF-ösök is hozzájárultak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mérgező, gyerekeknek szánt tányérokat vont ki a forgalomból a Nüby

Mérgező, gyerekeknek szánt tányérokat vont ki a forgalomból a Nüby

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Több illegális szemétlerakási ügyben is érintett cég újíthatja fel a zalaegerszegi uszodát

Több illegális szemétlerakási ügyben is érintett cég újíthatja fel a zalaegerszegi uszodát

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Utasszállító gép gázolt halálra egy férfit

Utasszállító gép gázolt halálra egy férfit

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet