szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szocialista Ujhelyi István szerint egy normális országban ilyenkor a kormány bocsánatot kér és önként távozik.

A Jobbik szerint Orbán Viktor veszített, ez a mai európai parlamenti szavazás óta tényként jelenthető ki. Az ellenzéki párt szerint a döntés súlyát még tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor közvetlen barátai és szövetségesei közül is többen támogatták a javaslatot. „A Fidesz a hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt feláldozta Magyarországot. Orbán Viktornak semmi sem drága, ha önös érdekeiről van szó. A Sargentini-jelentés – hibáival együtt – nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról. Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák a 7-es cikkely szerinti eljárást” – írták.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a szokásosnál is nagyobb, bődületes hazugság, amit Szijjártó Péter külügyminiszter mondott: miszerint az EP csalással fogadta el Judith Sargentini országjelentését. Ujhelyi István szerint ehhez képest az igazság az, hogy a testület közel hetven százalékos többséggel, pártcsaládokon átívelő egységben voksolt igennel a dokumentumra, azt pedig, hogy a tartózkodókat nem a nemmel szavazókhoz számolták, az 1979 óta hatályban lévő eljárásjog alapozta meg. „A Fidesz elszokott attól, hogy nem saját maga alakítja a szabályokat, hanem neki kell alkalmazkodnia hozzájuk” – jegyezte meg Ujhelyi.

Az EP-képviselő azt is hozzátette:

Egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet."

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a döntés után arról beszélt, a szavazás eredménye nem jelent sem győzelmet, sem vereséget. "Természetesen nem tartom jónak, hogy a magyar kormány politikája miatt ilyen döntés született az Európai Parlamentben, ugyanakkor nagyon fontos jelzés abban a tekintetben, hogy másfajta politikát kell követnie az Orbán-kormánynak." Niedermüller Péter szerint Orbán Viktor és politikája saját táborában is elszigetelődött. Eközben Rónai Sándor a DK nevében felszólította az EPP-t, zárja ki soraiból a Fideszt.

Az LMP azt írta a voksolást követő közleményében: kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz hibája és felelőssége, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került. Hozzátették, hogy a Sargentini-jelentés számtalan pontos és súlyos megállapítást tesz a magyar jogállam állapotával kapcsolatban, ugyanakkor "meggyőződésünk, hogy a magyar jogállamot valójában csak a magyar emberek tudják helyreállítani". Szerintük az EU-s szavazati jogának elvesztése nem a kormány, hanem Magyarország szempontjából járna súlyos következményekkel, viszont innentől kezdve csak és kizárólag Orbán Viktor felelőssége, hogy ez bekövetkezik-e vagy nem. Megjegyezték azt is, hogy az LMP nem tud támogatni olyan eljárást, amely a kormány és a miniszterelnök bűneit a magyar emberekkel fizetteti meg.

A Momentum elnöke Európa nem lehet ellenzékben! címmel tette közzé véleményét a szavazás után. Fekete-Győr András szerint „aki minden egyes nap arra vetemedik, hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek vele egyet, az kritikákat nem, csak talpnyalást kap. Így viszont könnyen pofára lehet esni”. Hozzátette, azt is, hogy „Magyarországnak becsületes emberekből álló európai mozgalmakra van szüksége, akik nem egy kicsi, gyenge és széthúzó, hanem egy nagy, erős és összetartó Európán dolgoznak.”

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába