szerző:
T. R.

Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, tovább színezi a Fidesz a valóságot, mondván, semmis a Sargentini-jelentés, csak annyi történt, a bevándorlást támogató erők többségben vannak az EP-ben, ezért megbüntették Magyarországot. Eldőlt az is: magánegyetem lesz a Corvinus.

Semmis Sargentini

A Sargentini-jelentésről, annak vitájáról, elfogadásáról, következményeiről ide kattintva mindent megtalál.

Még mindig tart a Fidesz frakcióértekezlete, kormányülés is volt, ezek után tartott csütörtökön Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter. Azzal kezdte, a Sargentini-jelentést a lisszaboni szerződés értelmében az EP nem fogadta el, utalt itt arra, hogy a tartózkodó szavazatokat nem vették figyelembe a szavazásnál.

A kormány hétfőn EU-s ülést tart, ott döntik majd el, hogyan tovább, milyen lépéseket tesznek majd az ügyben. Hozzátette, azért szavazott úgy az EP, ahogy, mert ott többségben vannak a bevándorlás-párti erők, de ez majd a 2019-es EP-választás után megváltozhat.

Mi úgy tekintjük, hogy a Sargentin-jelentést nem fogadta el a parlament.

A cél az, hogy ezt bírósággal is kimondassák. De azt leszögezte a miniszter, hogy:

A Néppárt tagjaként szeretnénk indulni a 2019-es EP-választáson.

Alapítványi Corvinus

A Corvinus ügyével is foglalkozott a kormány, 2019 júniusától egy állami alapítási alapítványhoz kerül az egyetem, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig az innovációs tárcánál a fenntartás.

A kormány jelentős vagyont fog az alapítványnak juttatni.

A döntés célja, hogy nagyobb szabadságot kapjon az intézmény. Kimondta Gulyás:

A Corvinus kerüljön a 200 legjobb egyetem közé.

  • A miniszter beszélt a demográfiáról, családtámogatásról is, ez utóbbiról nemzeti konzultáció is lesz. Ez októberben indulhat.
  • A Magyar Falu Program keretében létrehoznak egy falusi útalap programot, az alsóbbrendű utak karbantartására – 80-90 milliárd lesz erre.
  • A nyugdíjasokról, a nyugdíjakról is szólt, lesz nyugdíjprémium, hála a növekedésnek. Mármint a gazdasági növekedésnek.

Újságírói kérdésre Gulyás kicsit kifejtette a kormány tervét a Corvinussal kapcsolatban. A fennálló hallgatói jogviszonyokat a mostani változás nem érinti, és a kormánynak elviekben nincs olyan szándéka, hogy csökkenjen a Corvinuson a hallgatói létszám – ugyanakkor az egyetemnél cél, hogy csökkenjenek az oktatói terhek, úgy is, hogy egy tanárra kevesebb diák jusson. Egyelőre nincs tervben az, hogy ezt a modellt más intézménynél is bevezessék.

Frontex és menekültek

Az EU-ban felvetődött, hogy a tagállamok adják fel szuverenitásuk egy részét és a külső, schengeni határokat a Frontex, az uniós határőrizeti hivatal felügyelje.

„Ebben a formában nem értünk egyet a javaslattal.” De annak örülnek, hogy a németek fontosnak tartják a külső határok védelmét. Azonban ezt nem úgy kell megoldani, hogy szuverenitást vesznek el.

Tüntetés és Sargentini

Mit gondol Gulyás arról, hogy a baloldali ellenzéki pártok tüntetést szerveznek? Azt, hogy az EP nem fogadta el a Sargentini-jelentést. Ugyanakkor Gulyás azt is gondolja erről, hogy

a gyülekezési jog alkotmányos alapjog.

Gulyás szerint ha eddig Gyurcsány tüntetett valami ellen, az csak népszerűség-növekedést hoz a kormánynak, azzal számol, ez most is így lesz.

Cél, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadjon egy határozatot, amolyan ellen Sargentini-jelentést. Ebben szerdán lehet előrelépés. Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a CEU ügyében, ha már előrelépés, ebben nem történt ilyesmi. Manfred Weber igennel szavazatott a Sargentini-jelentésre, ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke (az Európai Néppárt őt jelöli), azt majd még eldönti a Fidesz, ezek után támogatják-e ebben a törekvésében Webert.

Ez a jelentés nem létezik, mert nem fogadta el az Európai Parlament – szögezte le sokadjára Gulyás.

Az ENSZ listájáról is kérdezték a minisztert, Magyarország szégyenpadra került emberi jogi tekintetben.

Gulyás politikai célokról, a menekültek befogadásának támogatásáról beszélt, elítélte a listázásokat.

Az ENSZ most ezt a formát találta ki, hogy bosszút álljon.

Lázár János és a foci

Az ATV Lázár János legújabb videójáról is kérdezte Gulyást, amiben a volt miniszter kétballábas focistákról és piramisjátékról beszélt.

Gondolom, ez a videó még a magyar-görög meccs előtt született.

2-1-re legyőztük a görögöket. De érdemi választ nem adott Gulyás.

Egyéb

Hogyan lesz jövőre Maccabi Játékok Budapesten, ha még egyetlen kapavágás sem történt? Gulyás szerint biztonságos keretek között fogják rendezni a játékokat, nem kell aggódni.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!