szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint minden jogellenesen történt, pedig másodfokon találtak hiányosságokat az intézkedés ügyében.

Az ATV írta meg Sz. Zoltán történetét, aki állítja: rendőri túlkapás áldozata lett, amikor két évvel ezelőtt Budapesten a II. kerületben egy fesztiválra tartva középső ujját mutatta két rendőrnek egy rendőrautó mellett elhaladva. A rendőrök erre lefékeztek, kipattantak az autóból, és az állítása szerint ettől megijedő és elfutó férfi után iramodtak. Amikor utolérték, földre vitték és megbilincselték, majd előállították, és bevitték a Szent János Kórház pszichiátriájára.

Csaknem 3 hétig tartották benn az intézményben, állítása szerint kényszergyógykezelésnek vetették alá.

A férfi elismerte, hogy nem volt túl bölcs dolog beinteni az egyenruhásoknak, azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy emiatt bezártatták.

A rendőrök máshogy emlékeznek, az intézkedésről készült jelentés szerint a járőrök egy zavartan viselkedő emberre figyeltek fel, aki a középső ujját mutogatta nekik és kiabált. Elszaladt az igazoltatás elől, nem volt együttműködő, így végül „testi kényszer alkalmazásával” megbilincselték. Zavart viselkedése miatt szállíttatták be a mentőkkel a pszichiátriára.

Az ügyben a bíróság első fokon a megállapította, hogy indokolt volt Sz. beszállítása sürgősségi gyógykezelésre történő beszállítása, mivel közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsított. A férfi azonban fellebbezett, másodfokon pedig az az ítélet született, hogy az elsőfokú bíróság nem kellő „alapossággal” tárta fel a tényállást, és a szakértői vélemény sem támasztja alá, hogy a férfi bárkire valódi veszélyt jelentene. Márpedig ez feltétele a kényszergyógykezelés elrendelésének.

Sz. az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához is fordult. Ott megállapították, hogy a rendőrség indokolatlan és aránytalan sérelmet okozott neki az intézkedés közben. A szervezet szerint az intézkedés nem volt indokolt, mert a bemutatás nem sértette a közrendet vagy a közbiztonságot. Ezért a rendőröknek nem kellett volna hivatalból intézkedniük.

Azt is megállapították azonban, hogy Zoltán az igazoltatás elől nem futhatott volna el: alá kellett volna vetnie magát az intézkedésnek, és utána panaszt tennie.

A rendőrség arra jutott, hogy ők helyesen jártak el.

A budapesti rendőrfőkapitány új eljárásban vizsgáltatta ki az ügyet, aszerint sem történt jogellenes intézkedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Merkel: Le kell zárni a síközpontokat

Merkel: Le kell zárni a síközpontokat