szerző:
hvg.hu

A Közép-európai Egyetem pénteken hivatalosan is megkezdte új tanévét. Az évnyitó ünnepségen a CEU alapelvei – a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom szellemében köszöntötték a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat és a meghívott vendégeket.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora üdvözölte a több mint 80 országból érkező közel 700 új diákot. Az egyetemnek egyébként jelenleg 1700 hallgatója, több száz oktatója és munkatársa van.

Nagy örömmel fogadjuk a világ minden tájáról érkező diákjainkat, és büszkék vagyunk arra, hogy az akadémiai szabadság és a kritikus gondolkodás elveinek eltökélt képviselőjeként újabb tanévet kezdünk Budapesten – mondta az egyetem elnök-rektora.

Ignatieff beszédét egy másodéves diák, egy új hallgató és egy oktató beszédei követték. Gaspar Cassado Requiebros című művét Baranyai Barnabás adta elő csellón, zongorán Szabó Marcell kísérte.

A CEU Kiemelkedő Kutatásért járó díját Uitz Renáta, a CEU Jogi Tanszékének professzora, és Sajó András, a Jogi Tanszék egyetemi tanára kapta. Erin Jenne, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék professzora és Tamara Steger, a Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszék egyetemi docense részesült a CEU Kiváló Oktatásért járó díjában, amellyel az egyetem küldetésének és intézményi céljainak megfelelő, legmagasabb színvonalú oktatói munkát ismerték el.

 

©

A CEU közleménye szerint Katharine Sarikakis, a kommunikációs tudományok professzora kapta meg a CEU bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díját, amelyet idén a hetedik alkalommal adtak át. Sarikakis a Bécsi Egyetem Médiaszabályozás- és Médiaipar-kutató Csoportjának igazgatója, és az Európai Médiaszabályozás és Integráció Jean Monnet elnöke a Bécsi Egyetemen.

A Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese és oktatója által alapított, és az egyetem Oktatási és Tanulási Központja által felügyelt díj célja, hogy támogassa az oktatói kiválóságot az Európai Felsőoktatási Térségben (European Higher Education Area – EHEA). Sarikakis nem tudott részt venni az ünnepségen, de a jövő héten Budapestre érkezik, hogy átvegye a díjat, és az ezzel járó, Steven és Linda Diener által Ilona Diener emlékére alapított 5000 eurós Diener-díjat.

A korábbi díjazottakról bővebb információt itt található.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)