szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rég nem volt akkora tétje, mit mond Orbán Viktor egy parlamenti szezonnyitón, mint most. A múlt héten a magyar kormányfő ellen fordult ugyanis az Európai Néppárt kétharmada, és a Sargentini-jelentés elfogadásával az ellenzék rátalált a kárörömre, ha a saját hangjára még nem is. Mit tervez ilyen helyzetben Orbán? És milyen hangot üt meg? Bónusz: Gyurcsány Ferenc is válaszolhat szavaira. Mi pedig közvetítjük, és kommentáljuk.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat lezárjuk

Hamarosan egy összefoglaló cikkel jelentkezünk.

Ne szavazzanak az ország ellen

Azt kéri az ellenzéktől, hogy sose szavazzanak Magyarország ellen. Egy dolog a kritika, egy másik szembefordulni a hazánkkal – mondta. Az a feneség, vannak itt pártok, akik jobban gyűlölnek minket, mint amennyire szeretik a hazájukat.

Nem árulónak nevezi azokat, akik az ország ellen szavaztak, de azért nem megy el szó nélkül e mellett. Leónidaszt idézte nekik: "élj örökké".

Orbán szerint valóban fenyeget az a veszély, hogy olyan országtól, országoktól, aki képes megvédeni a saját határát, jogot akarnak elvenni. Ha a magyar határvédelmet nem kell erősíteni, akkor más a döntés értelme: elvenni a kapukulcsot – ismételte meg Orbán. Azt kérte az ellenzéktől, képviseljenek magyar nemzeti álláspontot a kérdésben. "Nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé" – kérte Orbán, és ezzel befejezte válaszát.

Orbán büszke a külföldön dolgozó magyarokra

Orbán azzal nyit, ő nem ejtette ki az áruló szót, miközben Szabó folyamatosan erről beszélt. "Nem egy freudi elszólás ez?"

Orbán arról is beszél, úgy beszélnek a külföldön dolgozó magyarokról, mintha valami rosszat tennének, akik kint dolgoznak. Hiszen ez az EU-s csatlakozáskor cél volt, minél kevesebb akadály legyen előttük. Kiáll azok mellett, akik úgy döntenek, küldölfön munkát vállalnak, bármilyen okból. Szerinte ez helyes. Aki külföldön akar dolgozni,éljen a lehetőséggel, amit az EU és a kormány is megteremt.

Az ellenzék figyelmét elkerülte a tény, hogy itt 5 hónapja választás volt, a vitákat meghallgatta, a döntése következtében az ellenzék kicsi, a Fidesz pedig nagy. Ez a választók döntése volt. Ha nem akarnak beleragadni a múltba, kövessék az embereket, ez sokat segít – tanácsolja az ellenzéknek.

Kocsis: Gyurcsány nyerte a gyalázkodó versenyet

A Fidesz frakcióvezetője Gyurcsányt osztja, használta a megrészegült kifejezést, mire röhögnek a házban. Személyiség és szerepzavara Gyurcsánynak van - mondja Kocsis. "Maga gondolta magát királynak is." Antiszemitizmussal vádolja Gyurcsányt, mert az Apró-villában él. Szemére veti azt is, hogy 12 éves az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése. Becsapta a magyarokat, úgy nyert választást - folytatja Kocsis. És jön a szemkilövetés is.

Itt akkora moraj lett a házban, hogy Kövérnek rendre kellett utasítani.

Ha már fölhozta a korrupciót, a cégének az MVM olcsóbban adta az áramot. Maga beszél korrupicóról - kérdezi Gyurcsányt. "Nem emlékszem" - hangzik a padsorokból. Kocsis szerint valójában Gyurcsánynak a kormány bevándorláspolitikájáva van baja, mert gyűlöli a magyarokat, a határon túli magyarok ellen uszít.

Gyurcsány nem tudja elfogadni a választási eredményt, gondolja végig, miért van a "politika szégyenpadján". Visszautasítja, hogy Gyurcsány vádolja Orbánt illetve a kormányt, ehhez nincs morális alapja.

Harrach örül Gyurcsánynak

Harrach örül Gyurcsánynak, ha nincs itt, "elestünk volna műélvezettől", amit a nemzet nagy komikusa produkált, és nem tudtak volna gratulálni ahhoz sem, hogy 12 évvel ezelőtt ma került nyilvánosságra az őszödi beszéd.

Kritizálta a hozzászólások hangnemét. A Sargentini-jelentésről azt mondja, megoldott problémák szerepelnek a jelentésben, és sok valótlanság. Eljárásjogi ügyeskedéssel vitték át azt. A jelentés fércmű, de csapatmunka. A nyílt társadalom elméletének hívei fedezhetők föl mögötte – sorosozik burkoltan Harrach. Kifogásolja, hogy magyar civil szervezetek is adtak információt a jelentéshez. Ezek szerinte nem valódi civil szervezetek.

Harrach szerint a következmények Magyarországot sújtják, így tehát az ország ellen irányul a jelentés, hiába mondja az ellenzék, hogy valójában a kormány ellen irányul. A jelentés megszavazása hazaárulás – mondja ki Harrach.

Ez nem magyar modell

Keresztes László Lóránt LMP-s frakcióvezető szerint Orbán kampánybeszédet mondott, és az, hogy a gazdasági adatok sorolása közben elmosolyodott, mutatja, mennyire veszi ezt komolyan.

Keresztes szerint ez nem magyar modell, hanem neoliberális gazdaságpolitika. Az EU nem tudta a migrációt a helyén kezelni, de szerinte nem igaz, hogy a migrációt támogató és ellenző erők küzdelme várható, igazi vita nem indult még szerinte a migrációs krízisről. Az igazi kérdés, hogy Európa akar-e és tud-e cselekedni a migrációval kapcsolatban. Szerinte Orbán nem a migrációs krízis megoldásában érdekelt, ezt kampánytémává akarja tenni.

Azt mondta, az LMP azért nem szavazta meg a jelentést, mert a problémákra itthon kell választ adni, nem akarták, hogy Magyarországot büntessék.

Orbán visszaeső jogsértő

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője szerint Orbán visszaeső jogsértő. A Sargentini-jelentés rögzíti, hogy Orbán a népakarat ellen kormányoz, nem Európa erős embere. Magyarországon már nincs demokrácia – ezt mondta ki az EU. Az MSZP benyújt több törvényjavaslatot, amely alapján újra demokrácia lesz Magyarországon, és el lehet felejteni ezt az uniós eljárást.

Tóth szerint összevissza beszél, felidézi, hogy három éve azt mondta, Görögországtól el kell venni a határvédelmet, most meg zsoldosokról beszél. Migrációról papol, miközben a migrációt okozó szír vezetőkhöz közeli embereknek ad letelepedési kötvényeket, vagy éppen Putyin köréhez köthetőknek.

Tóth rátér a pedagógushiányra, arról is beszél, kaotikus helyzet van a sürgősségi ellátásban, sok helyen nincs háziorvos, fiatalok százezrei elhagynák az országot. Az igazi vészhelyzet az, hogy hiányoznak pedagógusok, orvosok.

Szabó szerint Orbán az áruló

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is azzal kezd, nem Magyarországot, hanem a kormányt ítélték el. A nyugdíjasok sanyarú helyzetével, a hajléktalanok üldözésével jön. Mindenki áruló, aki nem ért Önnel egyet, vagy felveti a korrupciót, az orosz gyarmattá válás ellen tiltakozik – mondta Orbánnak.

300 ezer gyerek van, akinek nincs tanszerei az év elején, 50 ezer gyerek kiesett a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt. Egy Szekszárd méretű város tűnik el, mert kilopják önök az egészségügyből a pénzt.

Ki az áruló – kérdezi többször Szabó. Az ő felszólalása alatt is közbebeszélnek. Tiborczot lopással vádolja, felhozza a devizahiteles pereket, a kilakoltatásokat.

Ön támadja Magyarországot, a magyar embereket, ön az áruló. A haza érdekei helyett a maga és a haverok gazdagodását tartja szem előtt. Csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezért politizál.

Gyöngyösi első körben Gyurcsány miatt akadt ki

Gyöngyösi Márton nem örül, hogy még Gyurcsányt kell hallgatnia. Gyöngyösi szerint tisztázni kéne, miről szól a jelentés. Sargentini ideológiai elfogultsága átsüt a jelentés, szerinte is vállalhatatlan a rasszizmusra és antiszemitizmusra vonatkozó vád – mondja, mire nevetnek a parlamentben.

Igazságtalan, hogy a migráció és a kvótakérdés is belekerült a jelentésbe. Orbán beengedett migránsokat, letelepedési kötvénnyel, státusszal. A migrációs kérdéssel Sargentini mentőövet dobott Orbánnak, hogy a lényegi megállapításról elterelje a figyelmet.

A jogállamiság lerombolására vonatkozó megállapításokat sorolja, majd felhánytorgatja a Jobbik megbüntetését is. Nem véletlen, hogy Orbán szavain nevettek, mikor az EP-ben, mikor azt állította, hogy nem hallgattatják el azokat, akik velük nem értenek egyet. Civilek vegzálását is felhozza. Az ügyészség asszisztál a korrupció elfedésében – mondja a politikus. A korrupció miatt az egész országot büntetik.

Az igennel szavazók arra szavaztak, hogy az ön bűneiért ápolók, tanárok fizessenek.

Kapott egy kétharmadot a nyakába, saját pártcsaládjában is vesztett. "Európában vesztett, válaszúthoz érkezett, még nem késő a pozícióból kihátrálni. A sértődése miatt ne borítson mindent. Évekig küzdött a közös határvédelemért, szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát". A fogadó ország törvényeinek lenne alárendelve a határőrség – emlékezteti Orbánt. Támogassa a közös határvédelmet, működjön együtt az EU-val – szólította fel a miniszterelnököt. A végén ő is diktátorozik egyet.

Kövér beszólt Gyurcsánynak

Kövér László a végén megjegyezte, ami a kezeltetésre vonatkozó igényt illeti, ingoványos talajra tévedt, nem biztos, hogy szerencsés.
1 2 3

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megkéseltek két embert Gyulán, egyikük meghalt

Megkéseltek két embert Gyulán, egyikük meghalt

Csak rá kell pattintani a mágnesre a laptopot, és már indul is a hűtése

Csak rá kell pattintani a mágnesre a laptopot, és már indul is a hűtése

Szétszedték a tuningautósokat a rendőrök Kecskeméten

Szétszedték a tuningautósokat a rendőrök Kecskeméten