szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokszor vádolták azzal, hogy a Fideszre nézve kedvező ítélteket hoz. Az NVB volt elnöke szerint „a valósággal vagy a jogi tényállással sokszor köszönő viszonyban sem voltak ezek a vádak”.

A villámkarriert befutó Patyi András (erről a karrierről a hvg.hu írt elsőként, kattintsanak) immár a Kúria önkormányzati tanácsának elnökeként adott interjút a Magyar Időknek, innen tudjuk, hogy ez a tanács „is elbírál választási és népszavazási ügyeket, de a törvény szigorú rendelkezése folytán öt évig bíróként nem járhatok el olyan ügyben, amelyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érintett, hiszen egészen szeptemberig én álltam ennek a testületnek az élén”.

Az önálló közigazgatási bíróságról – minden jel szerint ennek lesz majd az elnöke később Patyi – azt mondta, azon kevesek közé tartozik, akik „majd húsz éve hangoztatják, hogy az 1949-ben feloszlatott közigazgatási bíróságot újra fel kellett volna már állítani a rendszerváltáskor”.

Ez a bírósági rendszer szerinte hatékonyan fogja képviselni a közérdeket és a polgárok jogait. „Gyakran felmerült, hogy a külön közigazgatási bíróság indokolatlanul sok pénzbe kerül. Én úgy fogalmaznék, hogy a demokratikus intézményrendszer és a jogállam fenntartása kerül pénzbe.”

Sokszor vádolták azzal, hogy korábban, még NVB-elnökként a Fidesznek kedvező, az ellenzékre nézve káros döntéseket hozott. „A valósággal vagy a jogi tényállással sokszor köszönő viszonyban sem voltak ezek a vádak. Az NVB-t elnökként több mint háromezer határozat meghozatala során vezettem, és úgy érzem, hogy magas minőségi szintre tudtuk emelni a bizottsági munkát.”

Emeljük ki: „a valósággal vagy a jogi tényállással sokszor köszönő viszonyban sem voltak ezek a vádak”. Vagyis volt, amikor igen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

Orbán ezúttal a Szent László Kórházba ugrott be

Orbán ezúttal a Szent László Kórházba ugrott be

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco