szerző:
Gergely Zsófia

Patyi András eddig az NVB elnökeként döntött a választási ügyekről, amit még a Kúria elé lehetett vinni, mostantól a Kúriának azt a tanácsát vezeti tanácselnökként, amelyik a népszavazási kérdésekben és más választási ügyekben bíráskodik - derül ki a Kúria új ügyelosztási rendjéből. Kifejezetten az NVB döntéseit viszont nem az általa vezetett tanács bírálja majd el, olyankor más vezeti a tanácsot. Áder János kedden nevezte ki bíróvá Patyit, amit külön törvénnyel tettek lehetővé.

Ahogy megírtuk, szeptember 4-vel Áder János köztársasági elnök szeptember 4-ével pályázat nélkül bíróvá nevezte ki Patyi Andrást, aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztjáról tért vissza a bíróságok világába. Hogy ezt megtehesse, még egy kifejezetten rászabott - ezért a médiában lex Patyi-nak elkeresztelt - törvényt is átnyomtak.

Egy nappal később befutott a Kúria sajtóosztályáról egy tájékoztató arról, hogy változik az ügyelosztási rendjük "a szeptember 4. napjával bírói kinevezésre és tanácselnöki beosztásra tekintettel", méghozzá a Kúria önkormányzati és népszavazási ügyekben eljáró tanácsának összetétele módosult.

Az új ügyelosztási rendből pedig kiderül, hogy Patyi bíróként rögtön tanácselnökként kezdi meg bírói pályafutását, méghozzá annak a tanácsnak az elnöke lesz, amely a választási és népszavazási határozatait érintő ügyekben jár el.

Megkapta a választási ügyeket, kivéve az NVB határozatainak elbírálását

Ahogy írják, ez a tanács "a törvény szerinti ügykörén túl a népszavazásra feltett kérdés hitelesítésével kapcsolatos ügyek és választási ügyekben, valamint önkormányzati és hatósági tevékenységgel összefüggő felülvizsgálati ügyekben illetékes.

De a Kúria közleménye szerint az ügyelosztásnál biztosítják a kizárási szabályok érvényesülését. Patyi András így az NVB-s döntések felülvizsgálatában nem fog részt venni, hiszen még pár hete is a testületet vezette, a többi választási ügy elbírálása tartozik hozzá tanácselnökként. Ha az NVB határozatait érintő választási és népszavazási ügy érkezik a Kúriára, akkor a Patyi mellett a beosztásban "mb" megjelöléssel, vagyis megbízott tanácselnökként szereplő Balogh Zsolt Péter jár el tanácselnökként.

Tanácselnöki poszthoz eddig szakmai tapasztalat kellett

Ettől még pikáns a tanácselnöki kinevezés, hiszen korábban több olyan eset is volt, amikor a finoman szólva is a kormányoldali delegáltak túlsúlyával evickélő NVB-s döntéseit a Kúria elé vitték, és itt tették azokat a jogszerűség szempontjából helyre. Például a Kúria engedte át a kopasz-botrányban az MSZP-s Nyakó Istán kérdéseit, ahogy az országgyűlési választás előtt-után is ide fordultak az NVB határozataival elégedetlenek.

Főleg, mert tanácselnöknek azokat a bírókat szokták általában kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak - mondta névtelenséget kérve egy bíró a hvg.hu-nak. Szerinte mindenképpen rangot jelent a bírósági hierarchián belül, ami komoly szakmai tapasztalatot feltételez.

Patyi állítólag ezzel az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: hétfőn írtuk meg, hogy végleg búcsút intett az NVB-nek, miután az elnökségről még augusztusban lemondott, de már júliusban távozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról.

Patyi András
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!