szerző:
Tetszett a cikk?

Közel kétharmadnyian vannak azok Magyarországról, akik azt mondják, nem bíznak az amerikai elnökben. Pedig Orbán nagyon találkozna már Trump elnökkel, aki végre elkezdte komolyan venni magyar kollégáját.

Átfogó kutatást közölt a Donald Trumpba vetett bizalomról a Pew Research Center, kiderült, a legtöbb országban többségben vannak azok, akik nem bíznak Trumpban.

Szinte felfoghatatlanul sokan, 93 százaléknyian nem bíznak a spanyol megkérdezettek körül Trumpban, ez a szám az Amerikával szomszédos Mexikóban 91, Macron Franciaországában 90 százalék, ahogy Németországban is. A briteknél 70 százaléknyian vannak a nemek, az oroszoknál 69 százaléknyian.

A magyar megkérdezettek 60 százaléka nem hisz Amerika elnökének.

Érdekesség, hogy a Fülöp-szigetiek 78 százaléka bízik az amerikai elnökben (18 százalék nem), amihez nyilván köze van Duterte ámokfutásainak. S az izraeli megkérdezettek 69 százaléka is jó véleménnyel van Trumpról.

Donald Trump hivatalba lépésekor az iránta táplált bizalom Magyarországon még közel hatvan százalék volt (58 százalék, mostanra ez a szám, mint fenn láttuk, megfordult), de ez 2017-re 29 százalékra csökkent, most kicsit javulva 31 százalékon áll.

Anne Applebaum (akinek megvan a véleménye Magyarországról is, erről itt írtunk) egyébként úgy osztotta meg a hírt Twitteren, hogy most akkor mivé is akarja tenni Trump Amerikát? Utalva ezzel arra, hogy így naggyá nehéz lesz – ez volt ugyanis az elnökjelölt fő ígérete.

Trump és Orbán viszonyáról még a nyáron, a New York Times alapján megírtuk, közeledik Washington és Budapest, a lap akkor felidézte, a magyar kormány éveken keresztül próbálta elismertetni magát Washingtonban, erre dollármilliókat költött, többnyire hiába.

Az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja kerülte a magas rangú kétoldalú találkozókat, az amerikai diplomaták és maga az elnök is élesen kritizálták Orbán fellépését a civil társadalom ellen. Donald Trump hatalomra kerülése után azonban változott Magyarország és Lengyelország megítélése is. „Az elnök nem csinált titkot abból, hogy mennyire kedveli az erős vezetőket", Orbán Viktorban pedig követőjét látja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"