szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadik perét nyerte jogerősen a jogvédő szervezet a kormánypárttal szemben.

A kormánypártról eddig két jogerős ítélet is kimondta, hogy megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírét, amikor valótlanságot állított a civil jogvédő szervezetről. Ma megszületett a harmadik ilyen jogerős ítélet is – közölte a civil szervezet.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője egy tavaly áprilisi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Úgy folytatta: „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”, „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni".

Halász szerint mindez azt jelenti, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket, pedig a Magyar Hírlap akkori közadatigénylésére a szervezet időben és teljeskörűen válaszolt. (Az egyesület gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti a honlapján.)

©

A Helsinki Bizottság ezek után fordult bírósághoz. Első fokon a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a Fidesz valótlanságot állított és megsértette az egyesület jó hírnevét. Az egyesületnek 400 ezer forint sérelemdíjat ítéltek meg, de Halász János megúszta felelősségre vonás nélkül, mert az indokolás szerint a szóvivő nem felel a megbízója magatartásáért.

Az első fokú ítélet ellen mind a párt, mind a Magyar Helsinki Bizottság fellebbezett. A civil jogvédő egyesület azt kérte a bíróságtól, hogy Halász felelősségét is állapítsa meg, és ítéljen meg magasabb sérelemdíjat. A párt viszont azt szerette volna, hogy a teljes keresetet utasítsa el a bíróság.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerdán jogerősen kimondta: Halász Jánost is felelősség terheli pártja sajtótájékoztatóján elmondottakért. Emellett a Fidesznek és szóvivőjének 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, továbbá nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól.

A Helsinki Bizottság közleménye szerint a kormánypárt az elmúlt években két esetben is jogerősen pert veszített vele szemben. Mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték őket, valamint felszólították, hogy tartózkodjanak további jogsértésektől.

"Ez utóbbinak, mint a mai ítéletből is kiderül, nem tett eleget a Fidesz, sőt az ilyesfajta otromba és abszurd koholmányokra egyenesen politikát épít"

– írta a bizottság.

A jogvédőknek jogerős ítéletük van arról is, hogy a kormánynak a kormany.hu-n főoldalon 30 napon át kint kell tartani egy bejegyzést, amely rögzíti tényt, hogy a 2017 őszi nemzeti konzultációban a kormány valótlanságot állított akkor, amikor leírta: a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Ebben az ügyben a Helsinki gáláns volt, nem kért végrehajtás a kormány ellen, amely viszont a Kúriához fordult felülvizsgálatért – ezen a fórumon elvileg végleg pont kerülhet az ügyre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7 millió bejegyzést törölt a Facebook

7 millió bejegyzést törölt a Facebook

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most