szerző:
Tetszett a cikk?

Máris változtattak a nemrég hozott rendeleten.

A kormány máris módosította a tíz napja hozott, hétfőn hatályba lépő rendeletét: az utcáról eltávolított hajléktalanoknak mégsem fizetik ki az "ideiglenes tárolásba vett" ingóságaik "gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan" és ezért megsemmisített részének értékét. Igaz, nekik sem kell megtéríteniük "a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit", amelyeket az előző változat szerint levontak volna az említett értékből. Az új szöveg már csak a szabálysértési törvényre utal, amely pusztán a nem tárolható dolgok megsemmisítéséről szól, ki- és befizetésről nem.

Törölték a rendeletből azt, hogy kötelező megőrizni a következetesen elkövetőnek nevezett hajléktalan személyes tárgyait, így személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket, a hozzá köthető hatósági iratokat. Továbbá azt is, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni a hajléktalannak.

Az viszont bekerült, hogy az intézkedőnek "az ingóságok ideiglenes tárolásba vételének folyamatáról" kép- és hangfelvételt kell készítenie, mégpedig úgy, hogy "az alkalmas legyen az ingóságok későbbi, egyedi azonosítására".

A Magyar Közlönynek ugyanebben a számában egy kormányhatározat is megjelent "a hajléktalan ellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról és a további feladatok meghatározásáról".

Ez előírja 300 millió forint azonnal átcsoportosítását erre a célra, ebből kereken 75 milliót az önkormányzatoknak, a többit a szociális ügyekért is felelős minisztériumnak (EMMI). Külön megnevezik, hogy ebből az összegből „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által első befogadó helyként működtetett intézmény” is támogatható.

A kormány "egyetért az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők nyitvatartási idejének 24 órás ellátást biztosító összehangolásával", és most, két nappal az új törvény hatályba lépése előtt szólítja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy "a nem önkormányzati fenntartású intézmények kapcsán jelentkező finanszírozási igényt mérje fel, és a forrásbiztosításra tegyen javaslatot", egyúttal "a hajléktalanok ellátórendszerének 2019. évtől történő működéséhez szükséges fejlesztésekről, jogszabály-módosításokról és a megvalósítás forrásigényeiről készítsen előterjesztést", a belügyminisztert és a pénzügyminisztert pedig arra, hogy a meghosszabbított nyitvatartási idő miatt többlettámogatást jelző önkormányzati fenntartók igényeit az önkormányzatok rendkívüli támogatása terhére elégítsék ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!