szerző:
hvg.hu

Egy tervezetet készített az Emmi a hajléktalanok ellátásáról. Ha akarnák, sem tudnák hétfőig elfogadni, amikortól tilos lesz az utcán élni.

Át kell írni a szociális ellátásokról szóló törvényt, hogy az után is tudjanak segíteni a hajléktalanokon, hogy törvényellenes lesz életvitelszerűen az utcán tartózkodni. Egy erről szóló tervezet került fel legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapjára azzal, hogy ez még nem tekinthető a kormány hivatalos álláspontjának, péntekig várnak még róla véleményeket. Nézzük mindezt időrendben:

  • Október 11-én megjelenik a tervezet, 12-ig, péntekig tarthat a véleményezés.
  • Ha az egynapos határidő letelt, és tényleg át akarják írni a törvényt, a parlament következő ülése 15-én, hétfőn kezdődik.
  • Aznap viszont már életbe lép az a törvény, amellyel országosan tiltják meg a hajléktalanoknak, hogy utcán éljenek.

Az Emmi előtt lévő terv szerint egységes életútkövető rendszert kell bevezetni a hajléktalanellátásban, a hajléktalanok számára ellátást nyújtó szolgáltatások és intézmények szabályrendszerét pedig egyszerűsíteni kell. Az önkormányzatokat köteleznék, hogy készítsenek intézkedési terveket, a hajléktalanok pedig az átmeneti szállásokhoz kapcsolt külső férőhelyeken tovább maradhatnának.

Addig is a hétfőtől már éles új szabályok értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert azért, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene. Azt a hvg.hu-nak is megerősítették rendőrségi források, hogy valamikor a jövő hét elején nagy rendőrségi akció készül. Hétfőtől a hajléktalan ingóságait ideiglenesen tárolni kell valahol, ez a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata lesz. A tárolhatatlan ingóságokat azonban megsemmisítik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

Két órát kell sorban állni a Fundamenta ügyfélszolgálatán

Két órát kell sorban állni a Fundamenta ügyfélszolgálatán