szerző:
hvg.hu

A vád szerint még 2015-ben, a Betyársereg tagjaiként hónapokig fenyegettek és félemlítettek meg egy cigány családot.

Kedden folytatódott a Sneider Tamás Jobbik-pártelnök fiai ellen indult eljárás az Egri Járásbíróságon. Azok a tanúk kerültek sorra, akik a legutóbbi, májusi tárgyalási napon igazoltan távol maradtak a bíróságról. A jobbikos politikus gyermekei és négy társuk ellen azért indult büntetőeljárás, mert korábban hónapokon keresztül megfigyeltek és fenyegettek egy hevesi cigány családot.

A Magyar Idők szerint az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértéssel vádolja a fiatalokat, akik 2015-ben egy kivételével mind a Betyársereg tagjai voltak. Az ügy ekkor kezdődött: a vádirati tényállás szerint egy internetes oldalon 2015 januárjában megjelent egy írás arról, hogy a Heves megyei Szűcs községben egy család lopja a fát, és rabszolgaként tartják a munkásaikat. A cikkben nem neveztek meg konkrét személyeket, de a környéken lakók beazonosították, kik lehetnek a tettesek: egy helybéli cigány családra gyanakodtak.

Az elsőrendű vádlott 2015 februárjában kibérelte a sokak által meggyanúsított férfi és családja házához közeli ingatlant, ahol rendszeresen megjelentek társai is, akik általában a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruhákat viseltek. A csapat februártól júniusig a településen tartózkodott, ez alatt az idő alatt folyamatosan figyelték a család házát, néha fotókat és videókat is készítettek, de az is előfordult, hogy szidalmazták és fenyegették a családot, emellett arra is felszólították őket, hogy költözzenek el a településről.

Az ügyészség szerint a vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.

Sneider korábban politikai indíttatásúnak nevezte a fiai ellen indult eljárást, és egy korábbi Magyar Idők-cikk után azt állította, az ügyészség szivárogtat ki az üggyel kapcsolatos információkat a kormányközeli sajtónak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

Kezességet vállalt a BMW-telekre a kormány

Kezességet vállalt a BMW-telekre a kormány

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Videó: Így nézhet ki a Samsung összehajtható okostelefonja

Videó: Így nézhet ki a Samsung összehajtható okostelefonja