szerző:
D. Bányász Gergő
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Teljesen betiltaná a dohányzást és csökkentené a Nemzeti Dohányboltok számát is Lázár János! A kormánybiztos felmenő rendszerben a 2020 után születettek számára megtiltaná, hogy Magyarországon legálisan vásárolhassanak dohányterméket! Ezt a javaslatot a kormánypárti politikus még az Alaptörvénybe is beírná.

A 2012-től érvényes trafiktörvény csak a kezdet volt, a következő lépés a dohányzás teljes tiltása kell, hogy legyen – ezt Lázár János, saját bevallása szerint is kicsit furcsa helyzetben mondta, az egyik legnagyobb itthoni dohányipari konferencián, Siófokon. A Tobacco Hungaryn a nemdohányzókért felelős kormánybiztos jelezte azt: javasolni fogja Orbán Viktornak, hogy Magyarország valóban füstmentes legyen. Lázár ehhez, ha kell még az Alaptörvényt is megváltoztatná, s úgy érné el, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket.

A kormánypárti politikus felmenő rendszert alakítana ki, ami az ő olvasatában harminc-negyven évet jelentene. Ez az idő szerinte az iparágnak és a dohányosoknak is megfelelő időt ad a felkészülésre. A kormánybiztos részletekről nem, de alapvetésekről már beszélt a konferencián. Ezek szerint, aki 2020 előtt született, 2020 után is vehetne cigarettát ellentétben azokkal, akik 2020 után születtek. Ők, viszont akkor sem, ha már elmúltak 18 évesek.

Lázár János javaslatát azzal is magyarázta, hogy a dohányzás nem alapvető emberi jog. Szerinte a dohányzók korlátozzák a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban, ezért azt tiltani kell. A kormánybiztos további szigorításokat is tervez. Nem lehetne például dohányozni autóban, de tiltaná az e-cigik eladását is. Az abszolút tilalom célja, hogy Magyarország a világon elsőként füstmentes ország legyen - tette hozzá a kormánybiztos.

Kifejezetten fontos része volt a miniszteri biztos beszédének, a trafiktörvény szigorítása is. A koncesszióban kialakított 2000-3000 fős körzetek határát Lázár János felemelné 4000-re. Ez első körben több száz Nemzeti Dohánybolt bezárást jelentheti. Az átalakítás további eleme lehet az egészségügyi járulékok emelése. Lázár ezt a javaslatát egyeztetné a munkaadókkal és a munkavállalók is. Itt arról lenne szó, hogy akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra, több járulékot kell, hogy fizessenek.

Néhány órával Lázár János bejelentése után, a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI megkeresésére közölte: a kormány nem foglalkozott a (...) dohányvásárlási tilalom kérdésével, mivel Lázár János ilyen javaslatot egyelőre nem tett le hivatalosan a kabinet asztalára.

Lázár János teljes beszéde az alábbi videón látható (28.20-tól).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa