szerző:
hvg.hu

Az Európai Néppárt vezetői a brüsszeli EU-csúcson tartottak egyeztetést, és bár lett volna számos összeurópai téma, a Fideszre terelődött a szó. A Spiegel Online információi szerint a helyzetet kihasználva Merkel kioktatta magyar kollégáját. Állítólag hosszabb ideje készülhetett erre.

Lehetett volna szó a brexitről és a soha véget nem érő migrációs válságról, de az európai konzervatív pártok ezek helyett a Fidesz néppárti tagságáról beszélgettek. Az ügyet Joseph Daul, az EPP elnöke erőltette a szerdai csúcs előtt megtartott találkozón.

A beszélgetés során szót kért Angela Merkel is, és a német kancellár elmondta Orbán Viktornak személyesen is, amiről állítólag hetek óta dühödten beszél szűk körben. Merkelt ugyanis felháborította, ahogy Orbán augusztus végén kifejezte rajongását Matteo Salvini olasz belügyminiszter iránt. A magyar kormányfő azt mondta milánói vendéglátójáról, hogy "ő az én hősöm, harcostársam".

Merkel elfogadhatatlannak tartja Orbán szavait, amellyel az európai szélsőjobb fenegyerekét dicséri. Salvini korábban "emberhúsnak" nevezte a menekülteket, megtagadta a parancsnoksága alá tartozó olasz parti őrség egyik hajójának kikötését, amiért az hajótörötteket mentett ki a biztos halálból. A német kancellárt támogatásáról biztosította a tanácskozáson a finn EU-biztos is. Jyrki Katainen és a görög konzervatívok képviselője, Kyriakos Mitsotakis is hevesen bírálta Orbánt a Spiegel információja szerint.

A német hetilap információit a gyűlés több résztvevője megerősítette. A néppárt sajtóosztálya azonban nem kommentálta az esetet, mert a hagyomány szerint ezekről az informális találkozókról alapvetően nem nyilatkoznak.

A Spiegel szerint Orbánt ugyanakkor támogatásáról biztosította több kelet-európai politikus. A Fidesz kizárása nem is került szóba, a magyar kormánypárttal való elnéző bánásmód mellett szólalt fel korábban Antonio Tajani EP-elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

Daul a tanácskozáson elmondta, hogy a Fidesz kizárásáról csak akkor lehet szó, ha ezt a tagok megfelelő száma írásos formában nála kezdeményezi. Ilyenre egyelőre nem került sor.

A Spiegel úgy értesült, Merkel tegnapi kifakadásának volt stratégiai indoka is. A kancellár azt szeretné, ha ez a téma már nem kerülne szóba a néppárt november eleji kongresszusán Helsinkiben. Merkel ugyanis azt szeretné, ha a konzervatívok Manfred Webert (CSU) indítanák az EP-választások hivatalos listavezetőjeként, amivel a bajor politikus az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa lehetne. Csütörtökön enyhe késéssel Orbán is támogatásáról biztosította Webert (magyarán Merkelt).

Helsinkiben egyébként Alexander Stubb szeretné megakadályozni Weber jelölését. A volt finn miniszterelnök Fidesz-ellenes platformmal pályázik a néppárt listavezetői posztjára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Salvini: Néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzuk Európát

„Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát” – jelentette ki az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral Bécsben tartott találkozója után.

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk