szerző:
hvg.hu

A 444.hu úgy tudja, a magyar kormány nem akart olyan közös nyilatkozatot aláírni, ami Kína érdekeivel megy szembe, ezért végül nem állapodtak meg semmiben.

Múlt csütörtökön öt év után tartottak újabb V4–Japán miniszterelnöki szintű találkozót, ezúttal Brüsszelben, a 444.hu azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a találkozó előtt jelentek meg hírek róla, végül a tárgyalások tartalmáról semmi nem került a nyilvánosság elé, a miniszterelnökök nem adtak ki közös nyilatkozatot sem.

A lap diplomáciai körökből úgy értesült, hogy kínos véget ért a megbeszélés, mert a magyar kormány tiltakozása miatt nem sikerült aláírni a tervezett közös nyilatkozatot.

A lap információi szerint ebben ugyanis volt két olyan utalás, ami kellemetlen lehetett volna Kína számára. Az egyik a tengerhajózás biztonságára, a másik a Dél-kínai-tengert érintő vitákra utalt volna. A nyilatkozatban mindkét felvetés a kínai törekvéseket intette volna óvatosságra, a diplomácia elég burkolt nyelvezetével.

A 444.hu úgy tudja, a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy ezek az utalások kerüljenek ki a szövegből, így viszont a japánok már nem voltak hajlandók aláírni.

A lap felidézi, hogy a magyar kormány idén megvétózott egy EU-s nyilatkozatot is, ami arra intette volna a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a számukra megalázó fordulatok elfogadásától a Kínával kötendő kétoldalú egyezményekben, valamint a magyar kormány nagykövete egyedüliként nem írt alá egy közös EU-s tiltakozást sem a kínai gazdasági előretörés politikai motivációival szemben.

Frissítés: Időközben reagált a 444 cikkére a Külgazdasági és Külügyminisztérium: „A V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét nem kívánjuk kommentálni, de az úgynevezett 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír!”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás