szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentelmi bizottság is ezt javasolta. Polt Péter legfőbb ügyész korábban a Fidesz politikusának kiadását kérte. Simonka is igennel szavazott arra, függesszék fel mentelmi jogát. Ez a Fidesz frakciófegyelme.

A parlamenti képviselők hétfői ülésükön úgy döntöttek, felfüggesztik Simonka mentelmi jogát.

A szavazás szerint:

  • 163 igen szavazattal, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntöttek így.

Simonka György nem szólalt fel, amikor Kövér erről megkérdezte. A parlamenti döntés azt jelenti, Simonka György gyanúsított lesz.

A szavazás számadatai szerint (163 igen) az is megállapítható, hogy maga Simonka György is arra szavazott, függesszék fel mentelmi jogát.

Az eddig beszerzett adatok alapján

a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatásokat jogellenesen akarta megszerezni.

A termelői szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek. Mivel Simonka György tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, melynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során, a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan, európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Korábban megírtuk, a mentelmi bizottság is Simonka mentelmi jogának felfüggesztését javasolta. A hvg.hu helyszíni tudósítója azt jelentette, Hargitai János (KDNP, a bizottság elnöke) úgy fogalmazott, ha közvádas eljárásról van szó, akkor a mentelmi bizottság mindig így szokott dönteni, illetve a parlament sem szokott akadályt gördíteni a vizsgálat lefolytatása elé. „Ezt nem politikai, hanem jogi ügynek tekintjük” – tette hozzá.

Videónkon Hargitai, a mentelmi bizottság ülése után:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban