szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP-s képviselő nem adja fel.

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be több LMP-s képviselő a politikusok és köztisztviselők átvilágításáról. Az indítványt Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Hohn Krisztina és Schmuck Erzsébet jegyzik, és a dokumentum szerint szinte mindenkit átvilágítanának, akinek bármilyen köze van a politikához, honvédelemhez vagy minősített adatokhoz.

Az átvilágítandó személyek listájának első helyén a köztársasági elnök, a második helyen a miniszterelnök áll, őket követik az Alkotmánybíróság tagjai, majd a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnöke. Ha a javaslatot az Országgyűlés elfogadja, akkor 30 napon belül meg kell kezdeni minden olyan személy ellenőrzését, aki eddig nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az utóbbi hetekben Demeter Márta többször is szorgalmazta Orbán Viktor nemzetbiztonsági átvilágítását. Az ügy akkor kezdődött, amikor Demeter azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy-, illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbusszal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. Ám a kormányzat tájékoztatása szerint Demeter összekeverte a szereplőket, mert egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen. Nem sokkal ezután több kormánypárti politikus is arról beszélt: át kellene világítani a képviselőt, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Demeter szerint viszont nem őt, hanem Orbán Viktort kellene először ellenőrizni.

Demeter a parlamentben is szóvá tette, hogy Orbán Viktort 28 éve nem világították át, de egyszerűen elvették tőle a szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle