szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Néppárt vezetője szerint egyelőre nem időszerű a Fidesz kizárása a frakcióból.

"Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP)" – jelentette ki Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltségére pályázó politikusa egy keddi prágai rádiónyilatkozatban.

A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű

– jelentette ki Weber abban az interjúban, amelyet kedden sugárzott a közszolgálati Cseh Rádió (CRo).

A német politikus ugyanakkor kifejtette: az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá

– tette hozzá a bajor EP-képviselő.

Korábban a Népszava arról írt, hogy az Európai Néppárt szerdán kezdődő, kétnapos helsinki kongresszusán akarják színvallásra bírni Orbán Viktort, ugyanis sürgősséggel elfogadnának egy határozattervezetet „Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címmel. A lap forrásai szerint azért terjesztik elő a Néppárt vezetői a dokumentumot, hogy választás elé állítsák Orbánt: vagy jóváhagyja a fent nevezett állásfoglalást, vagy veszélybe sodorja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál