szerző:
hvg.hu

Magyar határőrök kezdik tesztelni az új EU-s fejlesztést, amelyet először önkénteseken próbálnak ki.

Mint korábban megírtuk, az Európai Bizottság egy korábbi közleményéből az derült ki, hogy többek között a magyar határon fogják tesztelni az Európai Unió új határrendészeti fejlesztését, amely iBorderCtrl néven fut, és amely egy kétszintű ellenőrzést jelentene a határellenőrzésben. Az utazóknak ugyanis egy online applikációt használva előre fel kellene tölteniük magukról bizonyos adatokat, és egy webkamera használatával személyre szabott kérdésekre is válaszolniuk kellene, egy mesterséges intelligencia elemezné ki a felvételeket és a feltöltött adatokat. Az előzetes online átvilágítás után a határon a határellenőrök kézi eszközökkel azonosítanák be újra az illetőt.

Feltettük ezzel kapcsolatos kérdéseinket az Országos Rendőr-főkapitányságnak, amely először azt közölte, hogy a magyar rendőrség ilyen projektet nem koordinál, később azonban Székely Zoltán őrnagy, a program szakmai koordinátora azt válaszolta nekünk, hogy ez csak a konkrét tesztekre vonatkozott, amelyek a jövő héten azonban elindulnak.

Székely azt válaszolta, hogy az okos határellenőrzés technológiája jelenleg olyan készültségi fokon áll, hogy a további fejlesztéshez már releváns környezetben, azaz konkrét határátkelőhelyeken szükséges tesztelni, ezeket a teszteket pedig valóban három országban, Görögországban, Lettországban és Magyarországon hajtják végre közúti határátkelőhelyeken.

Magyarországon a tompai határátkelőnél végzik a tesztet először idén november 15. és december 15. között, majd jövőre január 15. és május 31. között. A technikát még nem élesben próbálják ki, hanem önkéntesekkel, belépő irányban a belépő határforgalom-ellenőrzés után, egy elkülönített sávon.

Székely hozzátette azt is, hogy aki szeretne, az előregisztrációt követően szabadon kipróbálhatja az okos határellenőrzést, ennek ugyanis semmilyen jogkövetkezménye nincs, és egyelőre nem is része a valós ellenőrzésnek. Az alkalmazás egyszerűsített felülettel ellátott béta verziója már elérhető az interneten, ha valaki itt regisztrál, utána részt vehet a tesztekben.

A projekt szakmai koordinátora kérdésünkre azt is elárulta, hogy egyelőre semmilyen új eszközt nem szereztek be a határellenőröknek, a kísérleti eszközöket csak ideiglenesen, a teszt idejére vették át a technikai partnerektől. "Kétféle megoldást fogunk kipróbálni, az egyik egy monolit eszköz a másik egy viselhető, taktikai mellénybe integrált moduláris eszközökből álló rendszer. Ezek egyébként 'csak' ergonómiai szempontból relevánsak, mert az általunk támasztott alapvető végfelhasználói követelmény az, hogy a rendszernek platformfüggetlennek kell lennie" – mondta. 

Arról, hogy a mostani tesztek után mikor alkalmaznák élesben az új okoshatárellenőrzést, Székely azt mondta, ez nagyban függ attól, milyenek lesznek a teszteredmények, mert azok ismeretében tudnak javaslatot tenni a rendszer bevezetésére, illetve a fejlesztés folytatására. A végső döntést viszont az Európai Bizottság előterjesztése alapján a tagállamoknak kell majd meghoznia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felfoghatatlan pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlan pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában