szerző:
hvg.hu

Metilalkohol- és fagyállómérgezés esetén töményet kell itatni az illetővel, ilyenkor ugyanis a szervezet először az alkoholt kezdi el lebontani, és időt nyer a beteg.

Mint ahogy beszámoltunk róla, három tiszadobi férfi került kórházba még szombaton metil-alkohol-mérgezés gyanújával. A három férfi Tégláson, egy portékáját autóból árusító férfitól vette a mérgező italokat, amelyek eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe voltak töltve, a palackokat házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a "Duty Free Shop" feliratú címkéket ragasztották.

A Hajdú megyei online lap, a Haon.hu Bán Gáborra, a Tiszadobi Polgárőrök Egyesületének parancsnokára hivatkozva azt írja, két beteget már hazaengedtek a kórházból, a harmadik viszont nincs jó állapotban. Bán azt is elmondta,

az egyik férfinek a kocsmázás mentette meg az életét, aznap ugyanis már kellő alkoholt fogyasztott ahhoz, hogy a később megivott metil-alkohol nem tudott nagyobb kárt tenni a szervezetében.

A három férfit a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában (SBC) kezelték, a lapnak Ligeti Richárd, az SBC Intenzív Részlegének vezetője elmondta, akár metil-alkohol, akár fagyálló okozta mérgezésnél a laikus számára a tünetek hasonlítanak az "egyszerű" alkoholmérgezésre, de ezekben az esetekben nincs szó alkoholos kipárolgásról és alkoholszagú leheletről sem, de figyelmeztető jel az is, ha hirtelen lépnek fel a látási zavarok.

Mint elmondta, metil-alkoholból a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg, emellett károsítja a májat, a vesét, a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat. A fagyállóban lévő etilén-glikol a központi idegrendszerre, az anyagcserére, majd a szívre, a tüdőre hat, végezetül pedig leáll a vese működése.

Mindkét mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, és ha lehet,

a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az etil-alkoholt fogja előbb lebontani.

Az ilyen mérgezéses betegek a kórházban is cukros-alkoholos infúziót kapnak, közben elvégzik a toxikológiai vizsgálatot és elkezdik a dialízist is, mert ezzel gyorsabban ürül a szervezetből a méreg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben